Erhverv

Genmab-aktien falder 12-13 pct. efter slagsmål med Janssen

Samarbejdet med den amerikanske partner er i problemer, og det påvirker kursen kraftigt på aktierne i Genmab fra morgenstunden.

Genmab er røget i en voldgift med sin amerikanske partner Janssen, og det påvirker aktiekursen fra fondsbørsens åbning onsdag. Foto: Genmab

Aktiekursen på Genmab kom under et voldsomt pres i den tidlige handel på fondsbørsen.

Genmab åbnede med et fald på 11-13 pct. efter selskabet tirsdag aften kom med en fondsbørsmeddelelse om problemer i samarbejdet med den amerikanske partner.

Efter knap en times handel var faldet stabiliseret med et minus på omkring 11 pct., mens det kl 13 er taget en smule til igen med et minus på 12-13 pct.

Den danske biotekkoncern Genmab er røget i totterne på sin meget vigtige amerikanske partner Janssen omkring royalty-betalinger forbundet med blockbuster-kræftmidlet Daratumumab, også kendt som Darzalex.

De to selskaber har derfor indledt en bindende voldgiftssag i New York ved CPR Institute for Dispute Resolution for Non-Administered Arbitration. Her skal voldgiftsretten tage stilling til to spørgsmål, som vedrører royalties forbundet med Janssens salg af Darzalex.

»Mens Genmab har til hensigt kraftigt at forsvare sine rettigheder i henhold til aftalen, er udfaldet af enhver voldgift, så vel som dens varighed, i sagens natur usikker,« skrev Genmab i gårsdagens børsmeddelelse, men selskabet regner ikke regner med, at sagen vil få nogen større effekt på forventningerne for 2020.

Det første spørgsmål er, om Genmab skal løfte en del af de royalties, som Janssen betaler til Halozyme Therapeutics for anvendelsen af det selskabs teknologi til udviklingen af den subkutane version af Darzalex, skriver Ritzau Finans.

Janssen, der ejes af Johnson & Johnson, betaler en royalty til Halozyme svarende til omkring en midt-etcifret procentsats af salget af den subkutane version af Darzalex, og Janssen har allerede tilbageholdt det beløb i sin afregning til Genmab, som koncernen mente passende i andet kvartal af 2020.

Det andet stridspunkt, som voldgiften skal afgøre, handler om, hvorvidt Janssen er forpligtet til at betale royalties til Genmab, indtil Genmabs patenter vedrørende Daratumumab udløber, eller indtil Janssens patenter vedrørende Daratumumab ikke længere yder beskyttelse.

De relevante patenter, som ejes af Genmab, ventes at udløbe i slutningen af 2020’eren og starten af 2030’erne, mens de relevante patenter under Janssens ejerskab stopper med at yde beskyttelse i midt-2030’eren, oplyses det.

Janssen står for salget af Darzalex til behandling af knoglemarvskræft, og Genmab ventede senest i forbindelse med regnskabet for andet kvartal med, at det samlede salg ville ende i intervallet 3,9 til 4,2 mia. dollar i 2020.

Topchef Jan van de Winkel forudså dengang over for Ritzau Finans, at topsalget af lægemidlet i 2030 ville overstige 10 mia. dollar.

BRANCHENYT
Læs også