Erhverv

Rejser frarådes til danskernes mest populære storby

London er er storbyen, som allerflest danskere rejser til. Nu frarådes rejser til metropolen. Det rammer de rejsende, flyselskaberne og Københavns Lufthavn.

London er den mest populære storby blandt danskerne. Nu frarådes rejser til metropolen. Foto: AP/Monika Skolimowska

Udenrigsministeriet fraråder rejser til London, som er danskernes suverænt mest populære storby. De nye rejsevejledninger maler Storbritannien orange, og det rammer også den britiske hovedstad.

Landet skifter status blot få uger før efterårsferien, hvor titusindvis af danskere plejer at sætte sig på et fly til London.

De danske turister tager typisk på ferietur til selve London eller tid det sydlige England. En meget stor del af disse rejser forventes nu at blive aflyst eller udsat.

Derfor er det især flyselskaberne og lufthavnene, som vil mærke konsekvenserne i form af markant færre passagerer.

»London er traditionelt en meget stor destination for danskere der rejser ud af Københavns Lufthavn. Da rejsevejledningerne nu ændres for rejsende til Storbritannien, må vi desværre forvente færre danske turister, der i år vil holde efterårsferie i London,« siger Morten Mortensen, ruteudviklingschef i Københavns Lufthavn.

Erfaringen fra Københavns Lufthavn er, at passagertallene falder mellem 30 og 50 pct., når et land eller en destination skifter status fra gul til orange.

Det vil gøre ondt på Københavns Lufthavn, som i forvejen har vigende passagertal på grund af coronakrisen.

Også flyselskaberne vil miste rejsende og dermed omsætning. London er den destinationen, som flest flyselskaber flyver til fra København. Både SAS, British Airways, Norwegian, Ryanair og EasyJet flyver til lufthavne nær London.

I de seneste trafiktal fra august er London det største internationale rejsemål fra Københavns Lufthavn. 39.000 passagerer fløj til og fra London i august. Det var et fald på 80 pct. i forhold til samme måned 2019, da antallet af rejsende var 195.000.

En del af de rejsende benytter lufthavnene Heathrow og Gatwick som transit til rejser videre ud i verden.

London er også den største destination for forretningsrejsende. Erhvervstrafikken vil også falde på grund af den skærpede rejsevejledning, selvom forretningsfolk godt kan rejse, hvis de har et anerkendelsesværdigt formål.

Langt størstedelen af de aktuelle ferierejser til London og Storbritannien er arrangeret af den rejsende selv og ikke købt gennem et rejsebureau.

»Pakkerejser omfatter typisk billetter til teaterforestillinger, musicals eller fodboldkampe, og de arrangementer er aflyst eller gennfmøres uden tilskuere,« siger Lars Thykier, direktør i Danmarks Rejsebureauforening, DRF.

BRANCHENYT
Læs også