Erhverv

Bilgigant får millionbøde for at pynte på salgstal

BMW har accepteret en bøde på 18 mio. dollars for at indberette forkerte salgstal over en periode på fem år.

BMW har valgt at acceptere bøde for at pynte på salgstallene mellem 2015 og 2019. Foto: Nicolas Asfouri / Ritzau Scanpix

Luksusbilproducenten BMW har fået en bøde for at gøre brug af en såkaldt ”bank” med ikke-rapportede bilsalg for at nå de månedlige salgsmål på papiret.

Det skriver CNN.

Det amerikanske finanstilsyn (SEC) oplyser til CNN, at »BMW mellem 2015 og 2019 havde en reserve med ikke-rapporterede salg af biler, der internt blev kaldt ’banken’, som BMW brugte til at opfylde interne månedlige salgsmål uden hensyntagen til, hvornår det underliggende salg fandt sted.«

Denne praksis skulle ifølge SEC have gjort det muligt for BMW at opretholde en førende salgsposition i forhold til andre bilvirksomheder. Og BMW har altså valgt at acceptere bøden på 18 mio. dollars, der svarer til 115 mio. kroner, men indrømmer ikke, at der skulle være tale om snyd.

»Meget af den adfærd, der er tale om i SEC-forliget, fandt sted for over tre år siden. BMW Group lægger stor vægt på rigtigheden af sine salgstal og vil fortsat fokusere på grundig og konsekvent salgsrapportering,« lyder det fra BMW i en officiel udtalelse.

BMW er heller ikke den eneste bilproducent, der har fået en bøde for at puste lidt ekstra til salgstallene. I 2019 fik Fiat Chrysler også en bøde på 40 mio. dollars for en lignende finte, hvor ikke-rapportede salg blev gemt til de måneder, hvor det stod lidt dårligere til med salgene.

Her blev de gemte salgstal kaldt for ”kagedåsen”, som Fiat Chrysler altså angiveligt havde fingrene nede i, for at nå de månedlige salgsmål.

BRANCHENYT
Læs også