Erhverv

Konkursfrygten er faldet, men det er for tidligt at føre regnskab

Virksomhedernes store konkursfrygt i starten af coronakrisen er endnu ikke blevet virkelighed. Det er dog for tidligt at juble, mener cheføkonom Las Olsen fra Danske Bank.

Cheføkonom fra Danske Bank, Las Olsen, er alvorligt bange for, at mange virksomheder skubber en regning foran sig, de ikke kan betale. Foto: Danske Bank pr

Ved starten af coronakrisens indtog i Danmark frygtede mange virksomheder for deres overlevelse.

Økonomien er blevet ramt, og flere brancher har oplevet store udfordringer, men ca. et halvt år inde i coronaepidemien ser virksomhederne alligevel langt mere lyst på fremtiden, end de gjorde i starten.

»Langt de fleste, der var bange, er ikke bange længere. Der har ikke været specielt mange konkurser indtil videre, og det er et udtryk for, at det er gået bedre, end virksomhederne havde frygtet,« siger cheføkonom Las Olsen fra Danske Bank.

Selvom det indtil videre er gået langt bedre end frygtet, er det dog endnu alt for tidligt at gøre regnskabet op, mener cheføkonomen fra Danske Bank.

Tidligere kriser har nemlig vist, at regningen for en økonomisk krise først kommer med en større forsinkelse.

»Erfaringen fra tidligere kriser er, at der går et stykke tid, fra krisen rammer, til konkurserne kommer. Og selvom det kan føles som længe siden, coronaen kom, så er det endnu kun et halvt år siden. Det er simpelthen alt for tidligt at se den store effekt af coronaen, og jeg mener, det derfor er alt for tidligt at lave regnskabet,« siger Las Olsen.

Muligheden for at udskyde skat og moms er noget, der ifølge cheføkonomen kan være årsag til, at der endnu ikke er set så mange konkurser som frygtet. Udskydelsen af skat og moms har udskudt en række konkurser, men der kan komme en regning, når det skal betales tilbage igen.

Dette kan medføre, at flere virksomheder må dreje nøglen om.

»Jeg er alvorligt bange for, at vi stadig har en regning foran os i form af konkurser og virksomhedsdød som følge at coronakrisen. Der har måske været lidt flere konkurser end normalt, men det er ikke eksploderet. Derfor tror jeg, at der nogen, som har et problem, de ruller foran sig,« siger Las Olsen.

BRANCHENYT
Læs også