Erhverv

Spotifystifter med i gigantisk kapitalindsprøjtning til Tesla-rival

Sammen med en lang række institutionelle investorer har svenskeren investeret 4,4 mia. kr. i batterivirksomheden Northvolt.

Topchef i Spotify, Daniel Ek, har svoret at investere massivt i europæisk teknologi. Foto: Kelly West/Austin American-Statesman via AP

Spotifys adm. direktør, Daniel Ek, har investeret i det svenske batterifirma Northvolt, som producere batterier til elbiler.

Sammen med en lang række andre både private og institutionelle investorer som Baillie Gifford, Goldman Sachs og Volkswagen, har svenskeren investeret 600 mio. dollar eller 4,4 mia. kr. i batterivirksomheden, der bliver anset som en rival til amerikanske Tesla.

Det skriver blandt andet amerikanske CNBC.

Investeringen i Northvolt skal gå til at bygge en gigantisk fabrik i Lapland og er del af Daniel Eks strategi om at investere samlet 1 mia. dollar i europæiske teknologi-startups.

Daniel Ek vil gerne fokusere mere på såkaldte moonshot-investeringer, fortalte han tidligere på ugen. Det sker i et forsøg på at konkurrere med Silicon Valley og den amerikanske tech-dominans.

Begrebet moonshot stammer fra netop Silicon Valley og bliver brugt til at beskrive evnen til at tænke det utænkelige, radikalt udfordre traditionelle forretningsmodeller og sætte høje mål for sin forretning.

»Hvis du sammenligner Europa mod USA, er vi stadig to til tre gange ringere finansieret på alle stadier i Europa sammenlignet med amerikanske venturekapitalfonde,« sagde Daniel Ek i sidste uge ved teknologikonferencen Slush ifølge Financial Times.

Daniel Ek ejer samlet værdier for over 3 mia. dollar ifølge magasinet Forbes.

»Jeg vil gerne gøre min del. Vi ved alle, at en af de største udfordringer er at få adgang til kapital,« siger Daniel Ek ifølge CNBC.

»Jeg bliver virkelig frustreret, når jeg ser europæiske entreprenører opgive deres fantastiske visioner og sælge tidligt til ikke-europæiske virksomheder. Eller når nogle af de mest lovende tech-talenter forlader Europa, fordi de ikke føler, at de bliver påskønnet.«

Nortvolt blev stiftet i 2016 og sigter mod at udvikle »verdens grønnneste lithiumbatteri«.

Selskabet er stiftet af to tidligere Tesla-direktører og sigter mod, at batterierne bliver brugt i europæisk byggede elbiler.

»Vi er midt i et kapløb on at etablere produktionskapacitet i Europa, og jeg tror på, at de virksomheder, som er bedst til at tiltrække talent og kapital, mens de skalerer deres planer hurtigst, bliver mest succesfulde,« siger Peter Carlsson, medstifter og adm. direktør i Northvolt i en meddelelse.

Den nye fabrik bliver bygget i nordsvenske Skelleftea, og forventes at begynde at producere i 2021.

Selskabet har allerede omkring 800 ansatte og den nye investering skal bruges til at øge mængden af producerede batterier, og fordoble størrelsen på laboratorierne samt bygge en »genbrugs-facilitet i gigantisk størrelse« der kan genbruge lithium og andre metaller som fx nikkel og kobolt.

I juni hentede Northvolt 1 mia. dollar fra bilproducenter som Volkswagen og BMW, og danske investorer som Danica, Danske Bank og PFA har også investeret i Northvolt.

I juli skrev BMW under på en kontrakt til en værdi af 2 mia. euro med Northvolt om at bruge det svenske selskabs batterier i sine kommende elbiler.

BRANCHENYT
Læs også