Erhverv

Overraskende fald i ledigheden i august - under 5 pct.

Ledigheden faldt med 9.700 til 137.800, og det pressede ledighedsprocenten ned til 4,9 pct. fra 5,2 pct. måneden før.

Ledighedstallene fra Danmarks Statistik for august indeholder ikke virkningerne af de delvise nedlukninger af nattelivet. Foto: Janus Engel

Det gik endnu en gang den rigtige vej for arbejdsløsheden i Danmark.

Tallene fra Danmarks Statistik over bruttoledigheden i august viser et fald på 0,3 procentpoint til 4,9 pct.

I alt var der 9.700 færre ledige i august end i juli. Bruttoledigheden landede på 137.800 ledige.

Dermed har der været et fald i ledigheden i de seneste tre måneder oven på store stigninger i forbindelse med lukningen af samfundet i midten af marts.

Fra februar til maj steg bruttoledigheden med 54.200 ledige, hvilket svarede til en stigning på 1,9 procentpoint til 5,6 pct. af arbejdsstyrken i maj, skriver Danmarks Statistik.

»Dagens tal bekræfter os i, at dansk økonomi i høj grad er påvirket af coronakrisen. Men der er også klart positive signaler, vi kan bygge videre på. Dagens ledighedstal viser, at vi er godt på vej med at få dansk økonomi tilbage på sporet. Næsten 10.000 forlod ledighedskøen i august, og boligmarkedet er fortsat robust. Det underbygger også vores forventning om, at andet kvartal var et vendepunkt,« siger finansminister Nicolai Wammen om tallene.

Også hos Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, er man glad for udviklingen med faldende ledighedstal

»Arbejdsløsheden falder for tredje måned i træk. Det skal vi glæde os over. Vi er på vej op fra det dyb, som coronakrisen kastede os ned i. Selvom det lysner, bliver turen op fra coronadybet meget vanskelig, og nye smitteudbrud kan forsinke os på vej op fra dybet. Lige nu forventer vi, at der ved udgangen af 2021 fortsat vil være 120.000 registrerede ledige. Før krisen var der 103.400 registrerede ledige,« siger cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), Erik Bjørsted i en kommentar til tallene.

Hos Dansk Erhverv hæfter man sig ved, at Danmark igen er kommet under en ledighedsprocent på 5.

»Faldet i arbejdsløsheden i august er den største månedlige fald, vi har set siden statistikken startede i 2007. Efter en voldsom stigning i ledigheden i foråret, havde jeg ikke forventet, at ledigheden ville falde så kraftigt henover sommeren, som vi har set. Det skyldes, at store dele af dansk økonomi er kommet op i gear igen i forbindelse med genåbningen af samfundet. Det betyder, at virksomhederne igen er begyndt at ansætte medarbejdere,« siger Kristian Skriver, der er seniorøkonom i Dansk Erhverv.

Hos Dansk Industri forventer man, at ledighedstallene for september vil fortsætte den positive tendens fra de foregående tre måneder.

»September tegner også godt på arbejdsmarkedet. Vi kan tælle færre arbejdsløse ifølge Beskæftigelsesministeriets daglige tal og samtidig er september den første måned efter krisen, hvor der ifølge Jobindex har været flere jobannoncer end samme måned sidste år. Desværre har et større smittetryk også medført nye restriktioner både i Danmark og udlandet, og det kan få betydning for virksomhedernes efterspørgsel efter medarbejdere,« siger vicedirektør Steen Nielsen fra DI.

BRANCHENYT
Læs også