Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Ny rapport: Kollaps i luftfart vil koste millioner af job

Ansatte, der er knyttet til rejse- og turismeindustrien er udsat, når luftfarten ser ud til at være i undtagelsestilstand år ud i fremtiden.

Corona rammer verden
Mange fly stod stille i augst ved landingsbanen i Københavns Lufthavn. Foto: Mads Nissen

Den totale coronanedlukning af global luftfart kan ende med at koste 46 mio. job verden over.

Det skriver nyhedsmediet CNN.

Luftfartsbranchen er kollapset som følge af covid 19-pandemien og nedlukningen af samfund rundt omkring i verden. Og nu viser en analyse fra Air Transport Action Group (ATAG) i Geneve, at det kan koste omkring halvdelen af de samlet 88 mio. jobs, der på den eller anden måde er afhængig af luftfarten.

De fleste analyser peger på, skriver CNN, at luftfartsindustrien ikke vil være tilbage på niveauet fra 2019 før 2024.

Og i analysen fra ATAG at allerede i begyndelsen af næste år vil være 4,6 mio. færre i arbejde i fx. lufthavne og flyselskaber.

Dertil er 26 mio. jobs i turisme udsat og 15 mio., der arbejder i virksomheder, der sælger varer eller service til luftfarten eller hos flyproducenter er i risikozonen.

Pandemien vil have »vidtgående implikationer i industrien i mange år,« lyder det rapporten ifølge CNN.

»Der har før været reduceret passagertrafik på grund af forskellige chok, men aldre en noget nær total nedlukning af det globale system.«

Det globale passagerantal ventes at være mindre end halvdelen i år sammenlignet med 2019.

I Københavns Lufthavn faldt passagertallet i august med 79 pct. i forhold til samme måned i fjor. For sommermånederne juni, juli og august var faldet på 85 pct.

Hårdest er det gået ud over charterselskaberne, som i løbet af sommeren blot havde 32.000 passagerer fra København. Det er et fald på 94 pct. i forhold til 2019, da 568.000 fløj med charterfly.

SAS varslede tilbage i juni, at flyselskabet ville fyre 560 piloter som en del af en omfattende spareplan, der skal være med til at genoprette økonomien i det hårdt pressede flyselskab, hvis økonomi er blevet skudt i sænk som følge af coronakrisen.

SAS har på grund af krisen planlagt en kapitalforhøjelse på 4 mia. svenske kr. hvor den danske og svenske stat garanterer 81,5 pct. af beløbet.

BRANCHENYT
Læs også