Erhverv

Mystiske coronaudbrud: Mere end en million mink skal aflives

Coronavirussen spreder sig lynhurtigt og uforklarligt på de danske minkfarme. Regeringen har nu besluttet at slå hårdt ned og aflive dyrene på op mod 100 farme.

Artiklens øverste billede
Coronavirus spreder sig hastigt på de danske minkfarme. Det får nu myndighederne til at skifte strategi – fremover skal dyrene på de ramte bedrifter aflives. Arkivfoto: Scanpix.

Coronasmitten spreder sig som en løbeild på danske minkfarme, og nu skal mere end 1 mio. dyr aflives.

De seneste uger har smitten spredt sig hastigt i Nordjylland, hvor dyr og personale på 41 minkfarme nu er ramt, mens yderligere 20 farme er under mistanke.

I et forsøg på at bremse den uforklarlige spredning har regeringen nu besluttet, at dyrene på de ramte farme skal aflives. Det samme skal besætninger, hvor der er mistanke om smitte. Også dyrene på farme, som ligger i umiddelbar nærhed af de smittede farme, skal slås ned. Alt i alt skønnes det, at dyrene på op mod 100 farme skal aflives.

Det oplyser Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

På større danske minkfarme er der ofte titusinder af dyr, og regeringens beslutning indebærer, at mere end en million dyr skal aflives. Minkavl er et stort erhverv i Nordjylland, og allerede på nuværende tidspunkt er mere end halvdelen af det samlede antal farme i Hjørring og Frederikshavn Kommuner ramt af smitten eller under mistanke. I dag er smitten også konstateret på en minkfarm på Læsø.

»Myndighederne har iværksat en række forebyggende tiltag med det formål at standse spredningen, men det har desværre vist sig ikke at være tilstrækkeligt. Derfor må vi nu tage dette skridt,« siger fødevareminister Mogens Jensen. Minkavlerne får kompensation for de mange dyr, der nu skal aflives.

Det er foreløbig et mysterium, hvordan smitten spreder sig mellem minkfarmene. Fødevarestyrelsen har undersøgt en række mulige smittekilder – herunder foder og skadedyr – uden at kunne finde en forklaring. Antagelsen er, at det er mennesker, der har bragt smitten ind på farmene, men ifølge Finans’ oplysninger har Styrelsen for Patientsikkerhed ikke kunnet finde en sammenhæng mellem de mange udbrud eller en forklaring på, hvorfor netop Nordjylland er så hårdt ramt.

»Jeg ser selvfølgelig med stor alvor på situationen i Nordjylland, hvor smitten i øjeblikket spreder sig hurtigt. Mit hovedfokus er på at sikre, at de nordjyske minkfarme ikke bliver en smitterisiko for mennesker, og derfor har regeringen besluttet at slå minkene ned,« udtaler Mogens Jensen.

Det er veldokumenteret, at mennesker kan smitte mink med coronavirus, og i både Holland og Danmark er det i enkelte tilfælde påvist, at sygdommen også kan overføres fra mink til mennesker.

På nogle af de ramte farme har situationen i perioder været desperat. Formanden for Nordjyllands Pelsdyravlerforening, John Elling, har til Finans fortalt, hvordan smitten ramte både dyrene på farmen, personalet og ham selv.

Det viste sig umuligt at få fat på afløsere, da ingen ville arbejde på en coronaramt farm. I en periode var John Elling derfor nødt til at stå ud af sengen med 40 i feber og iføre sig ansigtsmaske og beskyttelsesbriller for at fodre de 29.000 mink. John Elling har opfordret regeringen til at aflive dyrene på de ramte farme.

Tage Pedersen, der er formand for auktionshuset Kopenhagen Fur og brancheforeningen Danske Minkavlere, støtter regeringens beslutning om at slå hårdt ned og aflive minkene.

»Det er en tung beslutning, regeringen har truffet, men vi bakker fuldstændig op. I de seneste uger har vi oplevet, at stadig flere farme i Nordjylland er blevet smittet, og ingen har kunnet forklare stigningen. Menneskers sundhed må komme først. Vi ønsker ikke som erhverv at være kilde til angst i lokalsamfundet,« understreger Tage Pedersen, som også selv driver minkfarm.

Tage Pedersen lægger ikke skjul på, at sygdomsudbruddene også har store menneskelige omkostninger.

»For de berørte avlere har de seneste uger været forfærdelige. Usikkerheden har været altopslugende for de enkelte avlere, medarbejdere og deres familier. Nogle af mine medlemmer har måttet passe deres dyr, mens de selv har været meget syge af corona. De har ikke vidst, om de kunne pelse om en måneds tid fra nu af – eller om de skulle gå fra gården,« påpeger Tage Pedersen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.