Erhverv

Pelsindustrien kæmper for livet: 1 mio. mink skal gasses

Minkavlerne er lettede over beslutningen om, at dyrene på coronasmittede farme skal aflives. Modstanderne af minkavl ser sygdomsudbruddet som en anledning til at forbyde eller suspendere produktionen.

Artiklens øverste billede
Veterinærmyndighederne går nu i gang med at aflive 1 mio. mink på coronasmittede farme. Foto: Finn Frandsen

Midt i en historisk dyb, økonomisk krise skal de danske minkavlere nu i gang med at gasse og destruere 1 mio. dyr på coronasmittede farme.

På trods af den fortvivlende situation er minkavlerne først og fremmest lettede over regeringens beslutning om, at dyrene på de coronaramte farme nu skal aflives.

 »Det er en stor lettelse, at der nu er truffet beslutning om, at dyrene skal aflives. Det er en rigtig beslutning, for vi har set en regulær kædereaktion af smitteudbrud på farmene her i Nordjylland. Af hensyn til folkesundheden skal det standses,« fastslår minkavler John Elling, der er formand for Nordjyllands Pelsdyravlerforening.

De seneste uger har smitten spredt sig som en løbeild mellem de mange minkfarme i Nordjylland, og status er nu 43 smittede farme og yderligere 26 under mistanke.

For at standse spredningen har regeringen besluttet, at dyrene på de ramte farme skal aflives. Det samme skal minkene på farme, som ligger tættere end otte kilometer på smittede besætninger. Alt i alt skønnes det, at mindst 1 mio. dyr fordelt på 100 farme skal aflives og destrueres.

»På stort set alle de ramte farme er både dyr og personale smittet. Det er pokkers ubehageligt, og vi begynder også at opleve et pres fra det omgivende samfund. Folk ser skævt til os, når vi bevæger os ud. Samtidig er situationen på de ramte farme helt uholdbar. Minkene skal pelses om halvanden måned, inden dyrene bliver kønsmodne og begynder at slås i burene. Men vi må ikke pelse dem, så længe coronasmitten er på farmene,« forklarer John Elling.

Veterinærmyndighederne går i gang med aflivningen af de mange mink i næste uge.

»Det er en stor opgave, som vil tage uger og måske måneder,« fortæller Flemming Kure Marker, veterinærchef, VeterinærNord, Fødevarestyrelsen. Aflivningen foregår ved, at minkene bliver gasset. Efterfølgende sendes dyrene til destruktion.

»Inden aflivningerne fastsætter en takseringsgruppe den økonomiske kompensation, som landmanden skal have. Beregningerne tager udgangspunkt i minkenes aktuelle markedsværdi,« oplyser Flemming Kure Marker.

Coronakrisen rammer minkavlerne på et tidspunkt, hvor erhvervet er i knæ efter et år med katastrofalt lave priser på minkskind.

På Christiansborg anbefaler flere partier, at Danmark benytter lejligheden til at forbyde minkavl. Lande som Polen og Holland har allerede besluttet af afvikle produktionen. Det er der ikke flertal for i Danmark, så SF anbefaler, at man i det mindste indstiller produktionen midlertidigt.

»Aflivningerne på de nordjyske farme ventes at koste 500 mio. kr. i kompensation. Hvis smitten bryder ud igen, når der kommer nye dyr i burene, kan man begynde forfra. Der er også risiko for udbrud i andre landsdele. Den rigtige løsning er derfor, at man i hele Danmark efter den kommende pelsning undlader at sætte en ny generation af mink ind i burene. Et midlertidigt produktionsstop er den rigtige løsning - både økonomisk og sundhedsmæssigt,« siger siger SF's miljø-og dyrevelfærdsordfører Carl Valentin.

Det er uvist, hvad regeringens holdning er til en afvikling eller et midlertidigt stop for minkavl i Danmark.

I et skriftligt svar udtaler fødevareminister Mogens Jensen, at han lige nu fokuserer på at standse smittespredningen Nordjylland.

»Hvorvidt vi skal have minkproduktion i Danmark er en helt anden problematik,« mener ministeren.

Tage Pedersen, formand for Kopenhagen Fur og Danske Minkavlere, mener, at de politikere, som taler for afvikling af minkavl, sparker på en branche, som lige nu ligger ned.

»Det er politisk populisme af værste skuffe. Vi tager gerne en debat om minkavl i Danmark, men timingen er virkelig upassende. Jeg har fuldstændig tillid til, at de danske veterinærmyndigheder kan håndtere dette udbrud, ganske som de tidligere har håndteret udbrud af andre sygdomme hos mink, kyllinger, grise og kvæg. Derfor er der igen grund til at suspendere produktionen. Hvis man gjorde det, ville det tage mange år at genopbygge erhvervet,« advarer Tage Pedersen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.