Erhverv

Nasa sender toilet til 146 mio. kroner ud i rummet

Det specielle toilet skal især komme de kvindelige astronauter til gode på rummissioner, lyder det fra Nasa.

Toilettet blev først forsøgt sendt afsted torsdag, men tekniske problemer udskød afsendelsen. Foto: NASA

Et nyt toilet til en pris af 23 mio. dollars, svarende til 146 mio. kroner, vil blive sendt til den internationale rumstation af Nasa for at blive testet.

Det skriver BBC.

Toilettet suger affald fra kroppen og skal sendes til stationen på et fragtskib, hvor det skal testes, inden det skal tages i brug på en fremtidig mission på månen. Fra Nasa lyder det, at toiletens ”vakuumsystem” er designet til komfort for kvindelige astronauter, i modsætning til tidligere modeller.

»En stor del af vores fokus var at optimere brugen af toilettet for de kvindelige astronauter,« siger Melissa McKinley, der er projektansvarlig hos Nasa, til CBS.

For privatlivets fred er toilettet placeret inde i en aflukket boks ligesom i et offentligt toilet på jorden. Toilettet vejer 45 kg og er 71 cm højt. Det vejer også hele 40 procent mindre end det, der allerede bruges i rummet.

Designet skal stå sin prøve på den internationale rumstation, inden det skal bygges i en rumkapsel, der går under navnet Orion, som skal fragte astronauter til månen.

Det er heller ikke en helt simpel opskrift, der skal til for at lave et toilet, der kan bruges, hvor tyngdekraften ikke kan hjælpe. Udover at toilettet skal kunne suge affald fra kroppen, skal det også have anordninger, der kan hjælpe astronauter til at blive siddende på toilettet og ikke ”svæve” væk.

BRANCHENYT
Læs også