Erhverv

Betonværk lukker efter svindel

Leverede ulovligt beton til grund under 86 meter højt tårn på Amager

Entreprenøren Bach Gruppen beskyldes for at fundamentet under højhuset på Bryggens Bastion er svagere end det kommunen har godkendt.

Den store jyske byggevirksomhed Bach Gruppen lukker nu sit datterselskab BG Betons københavnske betonværk. Lukningen kommer, efter at Ekstra Bladet i august afslørede, at der foregik en politiefterforskning om dokumentfalsk vedrørende betonarbejdet for fundamentet under et 86 meter højt tårn på Njalsgade på Amager.

»Betonleverandøren BG Beton stopper produktionen på betonværket i Nordhavnen og lukker det sidste betonværk i København. Det sker med øjeblikkelig virkning fra i dag. Der vil over de næste par uger foregå den nødvendige nedpakning og oprydning af betonværket,« fastslår en pressemeddelelse fra BG Beton.

Beslutningen sker som følge af afdækningen af uregelmæssigheder i betonkvaliteten leveret til Bryggens Bastion, lyder det videre.

»Betonleverancerne til Bryggens Bastion ligger et og to år tilbage i tiden. Vi har siden da skiftet hele ledelsen og størstedelen af medarbejderstaben. Det ændrer dog ikke på, at vi oven på den seneste tids grove afsløringer vurderer det som værende et nødvendigt skridt for at genetablere tilliden til BG Beton. Derfor har vi i dag indstillet produktionen og lukket værket,« lyder det i pressemeddelelsen fra BG Betons direktør Mikael Nielsen.

Undersøgelser foretaget af Teknologisk Institut for Københavns Kommune havde allerede i sidste måned dokumenteret, at der i den høje bygnings fundament var fundet beton, der havde en betydelig lavere styrke end den beton, som var godkendt til byggeriet.

I pressemeddelelsen anerkender Bach Gruppen via sit datterselskab BG Beton, at der er svindlet med betonen.

»Sagen udspringer af, at Bach Gruppen tilbage i af august afdækkede en række grove uoverensstemmelser hos sjællandsafdelingen af datterselskabet BG Beton i forbindelse med et støbeprojekt fra 2018. En række foreløbige prøveresultater fra Teknologisk Institut indikerede, at personer i BG Beton havde forfalsket eller afgivet ukorrekte fakturaer, følgesedler og bestillingssedler i forbindelse med leverancer af beton,« erkender Bach Gruppens datterselskab.

Byggekranerne holder i øjeblikket stille på Bryggens Bastion, mens sagen om den svage beton undersøges. Ifølge et notat fra Københavns Kommune får byggeriet kun lov til at fortsætte, hvis to betingelser bliver opfyldt. Det ene er at en uafhængig kontrollant skal bekræfte at bygningen lever op til gældende sikkerhedskrav. Det andet er, at den vurdering efterfølgende bliver blåstemplet af forvaltningens egne eksterne rådgivere.

Læs også