Erhverv

Kæmpehandler myldrer frem af coronakrisens mørke

Trods enorm usikkerhed om konsekvenserne af corona er der indgået 37 kæmpe virksomhedshandler til en værdi af over 5 mia. dollars. Det er en historisk rekord for omfanget af handler.

En af det seneste kvartals store handler var, da den japanske ejer af kioskkæden 7-Eleven købte Speedway-tankstationskæden for 21 mia. dollars. Foto: AP/Paul Sakuma

Aldrig før har verden været så usikker på, hvad der skal ske et år eller to frem.

Og alligevel har investorer rundt om på kloden aldrig indgået så mange kæmpehandler, som de har gjort i tredje kvartal. Det er det største omfang for tredje kvartal, siden man begyndte at gøre den slags op.

Det skriver CNN i en artikel, hvor de har hentet data fra Refinitiv.

Samlet har der i perioden juli-september været 37 handler til en værdi af mere end fem mia. dollars. Sammenlagt løber det op i 496 mia. dollars.

Rekorden kommer efter et forår, hvor virksomhedshandlerne var betydeligt mere tilbageholdende. Grundlæggende kræver det mod at købe en virksomhed på et tidspunkt, hvor man pga. coronakrisen ikke aner, hvordan den finansielle fremtid ser ud for virksomheden - eller for den sags skyld verden som sådan.

Det gælder både professionelle investorer, der ønsker at placere ledige penge, og virksomheder, der ønsker at købe op i deres egne markeder.

Men ifølge CNN’s kilder begynder virksomhedsledelserne nu at have en fornemmelse af, hvordan deres marked bliver, og så tør de købe op blandt deres mindre stærke konkurrenter.

Samtidig begynder også de store kapitalfonde at føle sig mere trygge ved investeringer.

Udgangspunktet er grundlæggende, at der både blandt investorer og i virksomheder ligger rigtig mange penge, som ejerne gerne vil have ud at arbejde. Polstringen og sulten skyldes især det meget lave renteniveau.

Også analysefirmaet Mergermarket peger på rekorden for tredje kvartal i sit seneste nyhedsbrev.

Men her gør man samtidig opmærksom på, at rekorden i tredje kvartal ikke er nok til at lappe helt på nedturen i de værste måneder under coronapandemien.

Samlet var der i de tre første kvartaler af 2020 samlet handler for 1,86 billioner dollars på verdensplan, hvilket er markant lavede end beløbet på 2,58 billioner dollars i samme periode i 2019. Nedgangen skyldtes bl.a., at mange handler blev aflyst.

»Den overordnede blodfattige handelsvolumen kan være et tegn på, at selv om virksomhedshandlerne har kæmpet sig igennem handler med meget høje værdier, er der stadig rigelig usikkerhed om den globale økonomi. Pandemi-smittetallene er blevet bedre, men ikke stabiliseret, de geopolitiske spændinger stiger, og nøgleøkonomier skal håndtere folkelig og politisk urolighed,« udtaler Mark Druskoff, analytiker hos Mergermarket.

Læs også