Erhverv

Ny analyse: Mere hjemmearbejde giver milliardgevinst for samfundet

Hjemmearbejde giver en stor samfundsmæssig gevinst, når det gælder parametrene transport, trafik og forurening, viser ny analyse.

Artiklens øverste billede
Mere hjemmearbejde giver en stor samfundsmæssig gevinst, ifølge en ny analyse. Foto: Ole Lind

Tag en dag mere på hjemmekontoret om måneden og brug færre penge og mindre tid på transport. Det er opskriften på en milliardgevinst på i alt 4mia. kr. for samfundet, lyder det i en ny analyse fra Deloitte-Kraka-samarbejdet Small Great Nation.

Flere hjemmearbejdsdage for de danske lønmodtagere medfører ifølge analysen mindre trængsel, mindre forurening og færre trafikuheld.

»Transporttid er for mange mennesker lig med spildtid. Når folk arbejder hjemme, frigøres nogle timer, som f.eks. kan bruges sammen med familie og venner eller til at arbejde mere. Mulighederne for hjemmearbejde ser ud til at være blevet forbedret som følge af coronakrisen, og samfundet kan derfor opnå en betydelig gevinst,« siger Peter Mogensen, direktør i Kraka.

Ifølge beregningerne i analysen vil en hjemmearbejdsdag mere om måneden pr. lønmodtager medføre, at arbejdsudbuddet stiger med hvad der svarer til 2.200 fuldtidspersoner. Det betyder, at bnp stiger med 1,7 mia. kr.

Tidsbesparelser til og fra arbejde

1,7 mia. kr.

Besparelser ifm. direkte transportomkostninger

1,9 mia. kr.

Mindre forvridning af arbejdsudbuddet

0,4 mia. kr.

Trængsel, luftforurening, klimaforandringer, støj, uheld og sundhedseffekter

0,2 mia. kr.

Samlet samfundsøkonomisk effekt

4,2 mia. kr.

Kilde: Small Great Nation

Flere virksomheder har under coronakrisen været nødsaget til at sende medarbejdere hjem for at begrænse smittespredning mest muligt. Det har ført til en del debat om netop hjemmearbejde samt fordelene og ulemperne herved.

Erhvervsorganisationen Dansk Industri anbefaler, at »alle virksomheder med fordel kan vurdere potentialerne ved at øge graden af hjemmearbejde – også efter coronakrisen.«

Den anbefaling har Deloitte og Kraka samlet op i analysen.

»Coronakrisen har været med til at nedbryde myter og accelerere trends i forhold til hjemmearbejde. Der er mange fordele ved hjemmearbejde, herunder mindre stress forbundet med rejse og transport, og samtidig er vi blevet bevidste om, hvornår det er vigtigt at mødes. Derfor ser mange virksomheder mere positivt på hjemmearbejde som følge af coronakrisen,« siger Anders Dons, nordisk direktør i Deloitte.

Samtidig har DI foretaget en analyse, der viser, at produktiviteten for dem, der har arbejdet hjemme under coronakrisen, har været uændret for 50 pct., og at 10 pct. har øget deres produktivitet.

Netop produktiviteten hos den enkelte medarbejder har Deloitte og Kraka ikke valgt at medtage i deres analyse. Samtidig er der en erkendelse af, at nogle arbejdsopgaver er bedre egnet til et fysisk fremmøde på arbejdspladsen, ligesom at hjemmearbejde også kan føre til øget social isolation. Dette er ifølge analysen en samfundsøkonomisk omkostning, der ikke er medregnet i beregningerne.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.