Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Analytikere: Der venter en tsunami af virksomheder, truet af krak

Coronapandemien vil trække et spor af konkurser og krak efter sig i de kommende måneder. Det anerkendte analysehus S&P spår, at andelen af gæld i kraktruede virksomheder vil mindst fordoble i Europa og USA.

Corona rammer verden
Flyselskabet FlyBe var et af de første selskaber, der måtte lade livet under coronakrisen. S&P forventer en betydelig stigning i virksomheder, der ikke kan servicere deres gæld og skal kæmpe for overlevelse. Foto: Bloomberg/Chris Ratcliffe

Når coronapandemien har raseret gennem det globale erhvervsliv, vil den efterlade en mindst dobbelt så stor bunke af dårlig gæld i svært nødlidende virksomheder, der ikke kan betale enhver sit.

Det er den grumme forudsigelse, som det anerkendte kreditvurderingsbureau Standards & Poor’s, S&P, kommer med i en ny analyse, som nyhedsbureauet Reuters omtaler.

I øjeblikket er den såkaldte default rate i USA - altså andelen af gæld, der lige nu ligger i virksomheder, der ikke er i stand til at servicere den - på omkring 6,2 pct. i USA og 3,8 pct. i EU. Bag den gæld ligger der altså virksomheder, der kæmper for deres overlevelse.

De to satser tror S&P vil stige til hhv. 12,5 pct. og 8,5 pct.

Prognosen baserer sig på den aktuelle kvalitet af gæld generelt, dvs. hvor mange virksomheder der lige nu har en økonomi, der er så dårlig, at den har retning mod overlevelseszonen.

Allerede nu har 2.000 virksomheder og lande set deres kreditvurdering blive sænket.

Ifølge Reuters har S&P i øjeblikket sat hver tredje af de virksomheder, bureauet kreditvurderer, på listen over mulige nedgraderinger. Det er en rekordstor andel.

Hvis verden er på vej ud i en periode, hvor de forskellige lande må lukke endnu mere ned end nu, kan andelen af nødlidende gæld stige til 15 pct. i USA, vurderer S&P.

Det vil være betydeligt højere end de andele på 12,5 pct., som gjaldt lige efter finanskrisen for omkring 10 år siden.

BRANCHENYT
Læs også