Erhverv

Bogføring fyldt med fejl: Ejer af brillekæde får hug af revisor

Ejerlederen af brillekæden Crosseyes har haft mangelfuld og fejlfyldt bogføring i sit holdingselskab, ligesom der er usikkerhed om selskabets fremtid.

Artiklens øverste billede
Brillekæden Crosseyes har et millionbeløb til gode hos sin ejer, der netop har fremlagt et regnskab med løftede pegefingre fra revisoren.

Det er tre år siden, at Søren Møller måtte føre brillekæden Crosseyes gennem en rekonstruktion for at undgå et totalt kollaps.

Nu er Søren Møller igen i problemer med både Crosseyes og det holdingselskab, hvorfra han ejer 70 pct. af Crossyes.

Søren Møllers selskab Sost Holdng har netop fremlagt et regnskab, der får hug af revisoren, som har givet regnskabet en såkaldt manglende konklusion.

»Selskabets bogføring og det øvrige grundlag for selskabets årsregnskab er mangelfuldt og indeholder adskillige fejl i relation til mellemregninger med tilknyttede virksomheder, korrektioner på tidligere periodes afholdte omkostninger i forhold til momsindberetninger og skyldige omkostninger,« står der i revisorens påtegning af det nye regnskab fra Sost Holding.

Revisoren har ikke kunne få beviser for en række posteringer i selskabet.

Derudover skriver revisoren, at Sost Holding har overtrådt momsloven for manglende dokumentation for foretagne momsindberetninger, at selskabet i strid med kildeskatteloven ikke har indberettet indkomst til skattemyndighederne for forligsafregninger med fratrådt medarbejdere, og at selskabet i strid med bogføringsloven ikke har dokumentere alle transaktioner med bilag.

Egenkapitalen i Sost Holding var negativ med 9,2 mio. kr. ved regnskabsårets afslutning, og ifølge regnskabsnoterne er der tvivl om selskabets fremtid.

»Som følge af usikkerheden omkring selskabets likviditet, og at der ikke er opnået skriftligt tilsagn omkring finansieringen, hersker der derfor væsentlig usikkerhed, som kan rejse betydelig tvivl om selskabets evne til at fortsætte driften,« står der i regnskabet.

Søren Møller forventer dog, at selskabets kreditinstitut og øvrige kreditgivere ikke vil kræve den kortfristede gæld på knap 11 mio. kr. indfriet, førend selskabets likviditet tillader det. Blandt kreditorerne er Vækstfonden, der har 3,9 mio. kr. til gode hos Sost Holding.

Søren Møller er direktør i både Crosseyes Group og moderselskabet bag. Foto: Joachim Ladefoged

»Moderselskabet har en væsentlig negativ egenkapital, og der er dermed tvivl om selskabets evne til at tilbagebetale tilgodehavendet. Baseret på ledelsens forventning vil selskabet over tid modtage tilgodehavender, hvorfor der ikke er foretaget nedskrivning herpå,« står der i det nye regnskab fra Crosseyes Group.

Brillekæden havde i 2019 et overskud på 240.000 kr. Alligevel er fremtiden behæftet med usikkerhed, især grundet coronakrisen.

»Covid-19-pandemien har skabt væsentlig usikkerhed for selskabet og branchen, og det kan også påvirke selskabets indtjening negativt i den kommende tid,« skriver Crosseyes Group.

På længere sigt forventer Crosseyes dog, at strategien for selskabet er intakt, og derfor er regnskabet aflagt med fremtidig drift for øje.

Det sker dog på nåde fra långiverne.

»Selskabets finansiering er baseret på en række låneaftaler. Selskabet er afhængig af, at disse låneaftaler løbende forlænges. Selskabets ledelse er i løbende dialog med långivere, og det er ledelsens forventning, at de nuværende kreditter opretholdes,« skriver Crosseyes.

Brillekæden driver otte butikker rundt om i landet og beskæftigede 26 ansatte i 2019.

Finans har forgæves forsøgt at få en kommentar til regnskaberne fra Søren Møller.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.