Serier
BREAKING

Bestseller kommer ud med millionoverskud trods corona

Modekoncernen Bestseller havde forudset at covid 19 ville udløse underskud. Koncernen kommer istedet ud med et plus på op mod 800 mio. kr.

Corona rammer verden
Bestseller solgte det seneste år tøj for 24 mia. kr. til forbrugere på 70 markeder. Arkivfoto: Jan Dagø.

I foråret frygtede ejer og adm. direktør Anders Holch Povlsen et millionunderskud hos Bestseller. Men modekoncernen er kommet gennem coronakrisen, så 2019/20-regnskabet ender med et overskud på 776 mio. kr.

Det er dog et dyk på 72 pct. - og næsten 2 mia. kr. mindre end året før, da der stod et overskud før skat på 2,8 mia. i regnskabet.

Da covid 19 ramte Europa i marts, og coronakrisen satte ind, blev Bestseller som andre modeselskaber hårdt ramt. Salget stoppede, da butikkerne blev lukket, og likviditeten lynhurtigt sat under pres.

»Havde vi set Nord- og Centraleuropa lukket ned 10-12 dage længere i foråret, var vi ikke kommet ud med det resultat. En nedlukning er giftigt, især i en branche som denne og for en virksomhed som vores. Set i lyset af det år, som vi har været igennem, kan vi kun være tilfredse med at få et overskud,« siger Anders Holch Povlsen.

Bestseller A/S har fredag offentliggjort nøgletal for udviklingen i det afsluttede regnskabsår 2019/20.

De viser, at omsætningen i året er faldet med 6,5 pct. til 24,1 mia. kr., og dykket i resultatet før skat er som nævnt tidligere på 72 pct.

Modekoncernen
  • Bestseller er en familieejet dansk modekoncern med hovedsæde i Brande.
  • Ejes af adm. direktør Anders Holch Povlsen.
  • Rummer 20 mærker – bl.a. Jack & Jones, Selected, Vero Moda, Vila og Only.
  • Sælger tøj på 70 markeder i Europa, Mellemøsten, Nordamerika, Latinamerika, Indien og Australien samt via onlinehandel.
  • Har ca. 2.600 egne og partnerejede butikker. Desuden afsætning via 15.000 andre forhandlere.
  • Omsatte for 24,1 mia. kr. i 2019/20 og med et overskud før skat på 776 mio. kr.
  • Familien bag har også del i en række andre selskaber – bl.a. Bestseller Fashion Group China, der driver flere end 7.000 butikker rundt om i mere end 500 kinesiske byer.
  • Gennem investeringsselskabet Heartland har Anders Holch Povlsen bl.a. ejerandele i Asos og Zalando samt ejerskab i danske virksomheder som Normal, Nemlig, Bianco og Whiteaway. Dertil kommer en række startups og iværksætterselskaber.

Da coronakrisen ramte Europa reagerede Bestseller bl.a. ved at afskedige 750 ansatte her i landet samt ved at sende over 2.000 ansatte hjem i en periode. I begyndelsen af april oplyste Anders Holch Povlsen, at han sammen med sine banker og fra egne aktiver havde måttet sikre 7,5 mia. kr. i nyt kapitalberedskab til Bestseller. Alene marts kostede nemlig ifølge ham et tab for tøjkoncernen på 2,5 mia. kr.

»Vi fik helt styr på vores likviditet, men vidste ikke, hvad der ramte os. Så det var vigtigt hurtigt at skaffe et grundlag for at holde virksomheden på et solidt fundament. Vores organisation viste sig at være stærk, og vi havde kompetencerne samt passionen til at trives i hård modgang,« mener Anders Holch Povlsen.

Efter forårets dyk med nedlukningen har Bestseller og andre modeselskaber atter kunnet melde om bedre tider. Det er trukket af ikke mindst markant høj vækst i onlinesalget det seneste halve år. Bestseller ønsker ikke at definere, hvor meget onlinesalget udgør af den totale omsætning.

»Vores onlineforretning står nu bedre end tidligere, da der er gjort mange tiltag den seneste periode. Der er fortsat masser at arbejde med. Den digitale verden er nu større end den fysiske, og volumen er større end i de to andre ben hos os, engrossalget og egne butikker,« siger Anders Holch Povlsen.

Han forventer derfor vækst i det igangværende regnskabsår 2020/21 - ikke mindst i den digitale omsætning. Bestseller-ejeren understreger dog samtidig, at covid 19 og pandemien fortsat præger. Eksempelvis fremhæver han, at markederne i Indien, samt Nord- og Sydamerika i en vis grad fortsat ligger underdrejet, mens de store salgsmarkeder i Europa er på vej frem.

»Pandemien varer nok længere, end vi har lyst til. Så der er grund til visse bekymringer og masser af udfordringer. Men i vores virksomhed har vi vist i år, at vi har evnerne, viljen og sammenholdet, når det er svært,« mener Anders Holch Povlsen.

Årsregnskab:

Bestseller A/S (mio.kr.) 2019/20 2018/19
Nettoomsætning 24.133 25.800
Resultat før skat 776 2.775
Årsresultat 415 2.108
Egenkapital 5.254 7.071
Læs også