Erhverv

Carlsberg slap for kæmpebøde i kartelsag – nu omstøder højesteret afgørelsen

Carlsberg, der ellers var blevet frifundet for at medvirke i et ølkartel i Tyskland og derfor slap for en milliardbøde, har nu fået omstødt afgørelsen i højesteret.

Foto: Stephen Hird

En sag om et ølkartel, som Carlsberg tidligere har været anklaget for at medvirke i, får nu nyt liv.

Den tyske højesteret har omstødt appelrettens afgørelse, hvor den danske ølkoncern ellers blev frikendt for anklagerne. Dermed er det muligt, at hele sagen skal gå om.

Det skriver det tyske medie Lebensmittel Zeitung, og Carlsberg bekræfter det.

»Vores advokater er ligeså overraskede som os over beslutningen fra højesteret. Vi fastholder selvfølgelig vores position: at vi ikke har gjort noget galt. Det vil tage os lidt tid at forstå beslutningen, og hvad den betyder for vores sag og vores muligheder og en ny proces. Vi kan desværre ikke kommentere sagen yderligere, indtil sagen er afgjort,« skriver Kasper Elbjørn, pressechef i Carlsberg, i en mail til Finans.

En forældelsesfrist har haft betydning for både frifindelsen af den tidligere Carlsberg-chef Wolfgang Burgard, som også var anklaget i sagen, og at appelretten i sin tid frikendte Carlsberg.

I 2014 anklagede de tyske konkurrencemyndigheder 11 bryggerier, en brancheorganisation og 14 personer for ulovligt at aftale prisstigninger på øl på det tyske marked. Alle parter accepterede konkurrencemyndighedernes bøder, undtagen Carlsberg og det Dr. Oetker-ejede storbryggeri Radeberger.

Carlsberg endte dog med at være det eneste bryggeri, som appellerede bøden fra Konkurrencemyndighederne. I appelretten i Düsseldorf krævede Statsanklageren, at den danske bryggerikoncern skal betale 250 mio. euro i bøde svarende til 1,9 mia. kr.

Det er fire gange så meget, som den tyske konkurrencestyrelse forlangte i bøde.

Siden Carlsberg og Radeberger appellerede sagen, har domstolene justeret deres retspraksisser. Det betyder, at der i kartelsager inden for de seneste par år har været kæmpestore forskelle i bødeniveauet hos hhv. konkurrencemyndighederne og appeldomstolen.

Carlsberg har igennem hele sagen stået fast på sin uskyld, og selskabet har i sine regnskaber ikke hensat penge til en eventuel bøde.

BRANCHENYT
Læs også