Erhverv

Kendt restaurant har rod i regnskabet

For et år siden havde restaurant Substans en Michelin-stjerne. Nu er der så meget kaos i regnskabet, at den nyudpegede revisor ikke kan stå inde for det. 

Restaurant Substans, ligger på 11. sal i det nye Pakhusene på Aarhus Ø. Forrest ses Rene Mammen, ejer af restauranten. Foto: Mads Frost

Overtrædelse af bogføringsloven og overtrædelse af årsregnskabslovens regler om rettidig indberetning af regnskabet. Der er kaos i den aarhusianske Restaurant Substans’ regnskab. Så meget kaos, at revisoren dumper hele regnskabet.

Revisorpåtegningen er alvorlig i Restaurant Substans’ nyeste regnskab, og de adskillige fejl og mangler betyder ganske enkelt, at revisoren tager afstand fra regnskabet i sin helhed.

»Vi udtrykker ingen konklusion om årsregnskabet. På grund af betydeligheden af de forhold, der er beskrevet i afsnittet ”Grundlag for manglende konklusion”, har vi ikke været i stand til at opnå tilstrækkeligt og egnet revisionsbevis, der kan danne grundlag for en konklusion om årsregnskabet,« udtaler revisoren i regnskabet.

Årsagen er, at restauranten ikke har formået at lave den nødvendige løbende bogføring, der gør, at resultatopgørelsen og balancen stemmer.

»Selskabets bogføring udgør som følge af væsentlige mangler ikke et pålideligt grundlag for udarbejdelse af årsregnskabet. Der er ikke foretaget en pålidelig rekonstruktion af alle registreringer, og der henstår væsentlige, uafklarede differencer. Som følge af det mangelfulde regnskabsgrundlag har vi ikke været i stand til at fastlægge omfanget af nødvendige justeringer for en række poster i resultatopgørelsen og balancen,« skriver revisoren ligeledes i regnskabet.

Samtidig har ledelsen af restauranten ikke formået at indlevere regnskabet i tide, selvom fristen blev forlænget med tre måneder tilbage i april. Det er et brud på årsregnskabsloven.

Finans har været i kontakt med indehaver René Mammen, og han henviser til bogholder Karsten Larsen. I en e-mail skriver han:

»Man har i 2019 konstateret de fejl og mangler, som ny revisor har bemærket i regnskaberne. Man har i forlængelse heraf skiftet for at få ny bogholder til at drage omsorg for tingene. Det er desværre heller ikke blevet håndteret som aftalt og forventet, og vi har således overtaget opgaverne i foråret 2020,« skriver Karsten Larsen og fortsætter:

»Bogholderiet forud for vores overtagelse har stort set intet materiale tilbageleveret og er efterfølgende gået konkurs. Det har således været vanskeligt at få alt materiale samlet, således vi har kunnet afleveret fyldestgørende dokumentation til revisor«.

Han forsikrer, at der nu er taget hånd om situationen.

Ifølge regnskabet, som revisoren således ikke har kunnet stå inde for, har restauranten haft et overskud i regnskabsåret 2019 på i alt 201.000 kr. I 2018 havde restauranten et overskud på 2.000 kr.

Restauranten blev åbnet i 2005 af parret René og Louise Mammen, og fik i 2015 en Michelin-stjerne. Den mistede de i starten af 2020, da restauranten var lukket i forbindelse med flytningen til nye lokaler på Aarhus Ø.

BRANCHENYT
Læs også