Erhverv

Danske virksomheder øjner comeback efter corona-nedtur

Efter mange måneders pessimisme er udsigterne for danske virksomheders salg og indtjening mærkbart forbedret, viser ny måling.

Artiklens øverste billede
»Det er først inden for de sidste 14 dage, at der er begyndt at komme forespørgsler. Den angst, der har været, er ligesom ved at fortage sig,« siger Iver Callesen, medejer af Matek Steel, der leverer komponenter til beton- og vindindustrien. Matek Steel har, ligesom store dele af dansk erhvervsliv, oplevet stilstand som følge af Coronakrisen, men tingene begynder nu at lysne, viser en måling fra DI. Foto: Marie Ravn

De hårdt plagede danske virksomheder viser nu klart mere optimistiske takter i forhold til at arbejde sig ud af coronakrisen. 2020 tegner stadig til at blive et hårdt år, men forventningerne til salg og indtjening er steget betydeligt, viser nye tal. Og en række virksomheder forventer et stærkt comeback de kommende år.

»Der var et kort ophold i foråret med sager, som blev bremset lidt, men det er afløst af, at vi kan se meget aktivitet af nye sager, der kommer ind. Vi er meget fortrøstningsfulde for de kommende år,« siger Carsten Raundahl, adm. direktør i entreprenørkoncernen Raundahl & Moesby, der sidste år omsatte for 1 mia. kr.

En ny konjunkturmåling fra erhvervsorganisationen DI viser, at virksomhederne samlet set stadig venter en tilbagegang i salg, indtjening og beskæftigelse i 2020. Men efter at have nået lavpunktet midt på året er synet på de kommende måneder nu langt mindre pessimistisk.

»Selvom virksomhederne stadig venter, at fjerde kvartal bliver et dårligere kvartal end sidste år, så er det ikke så skidt som tredje eller andet kvartal. Så virksomhederne ser gradvist mindre dystert på forretningsudsigterne, og derfor begynder de også at turde at lægge planer for at investere,« siger Morten Granzau, underdirektør i DI.

De seneste dage har en række toneangivende selskaber offentliggjort mere optimistiske syn på fremtiden. Både Novo Nordisk, GN Audio og Pandora opjusterede torsdag forventningerne til i år. Fredag fulgte DSV trop, mens et nyt regnskab fra Tryg viste, at forsikringsselskabet er tæt på at have indhentet det tabte fra foråret.

Jeg tror og fornemmer, at vi er på vej op ad den dal, vi har været nede i.

Iver Callesen, medejer, Matek Steel

Coronakrisen udløste stor usikkerhed og spændte ben for produktionen verden over. Men mens nogle brancher, f.eks. luftfart og turisme, ligger i ruiner, så har signalerne fra en stribe andre brancher de seneste måneder været, at mange har klaret sig langt bedre gennem krisen end frygtet.

Detailhandlen, der var hårdt ramt i coronaens første uger, har fået det bedre, og både salget af huse, køkkener, møbler og byggeopgaver tegner til at blive mindst lige så godt som i 2019.

Det er især de mindre fremstillingsvirksomheder, der er hårdt ramt af coronaproblemer. Signalet fra flere virksomheder er dog, at aktiviteten så småt er begyndt at vende tilbage. Og troen på stigende formkurve herfra er stærk.

»Jeg har givet priser på nogle projekter, og jeg kan mærke på de kunder, at de er begyndt at røre på sig. Der er ikke lagt ordrer på det, men de er begyndt at røre på sig. Og så har vi nogle store kunder, der laver meget til pakkeindustrien, og det går rigtig godt,« siger John Winther, indehaver af Ikast-virksomheden JW Industri, der producerer stålkomponenter og udstyr til bl.a. træindustrien.

Han er overbevist om, at JW Industri står stærkere om et år eller to end før coronakrisen.

»Vi er meget positive, på trods af at vi er rædde for, at det går galt herhjemme (med smittetallene, red.),« siger John Winther.

Vi går til investeringerne med en anelse mere forbehold for, hvad der kan ske.

Erik Balleby Jensen, adm. direktør, Capidea

DI’s konjunkturindikator ramte et historisk lavpunkt i andet kvartal, men er nu på vej opad på en kurve, der minder om kampen tilbage efter finanskrisen i 2008.

Hos Matek Steel i Sønderjylland, der leverer komponenter til beton- og fødevareindustrien, var der masser af arbejde i starten af coronaperioden, men efter sommerferien gik tingene i stå. De seneste uger er telefonen dog igen begyndt at ringe, fortæller medejer Iver Callesen.

»Jeg tror og fornemmer, at vi er på vej op af den dal, vi har været nede i. Det er der flere ting, der tyder på. Den mængde af forespørgsler, man får, i forhold til for et par måneder siden, viser, at der er ved at være gang i den rundt omkring,« siger Iver Callesen, der vurderer, at erhvervslivet har passeret bunden af krisen.

Blandt investorer er det oplevelsen, at mange virksomheder er kommet bedre gennem krisen end frygtet. Og efter en periode med pause i investeringerne er man klar til at tage fat igen.

»Vi har en masse erfaringer med os, som gør, at vi er mindre nervøse for fremtiden, end vi var for et halvt år siden,« siger Erik Balleby Jensen, adm. direktør i kapitalfonden Capidea, der investerer i små og mellemstore virksomheder.

»Vi har en del penge at investere, så vi er absolut aktive i markedet. Men vi går til investeringerne med en anelse mere forbehold for, hvad der kan ske med de enkelte (virksomheder, red.), hvis coronakrisen udvikler sig negativt,« siger Erik Balleby Jensen.

DI’s måling viser, at pessimismen er størst blandt fremstillings- og servicevirksomheder, mens udviklingen i byggebranchen er helt anderledes positiv. Her venter man nu fremgang i forhold til 2019.

»Vi kan se temmelig langt frem, fordi vores projekter er ret lang tid undervejs, og der ser det rigtig godt ud for de kommende år,« siger Carsten Raundahl fra entreprenørkoncernen Raundahl & Moesby.

DI forventer, at de kommende år vil være svære for mange virksomheder.

»Samlet set skal erhvervslivet nok ind i 2022, før de er tilbage på niveauet lige før krisen. Men stigende smittetal og nye nedlukninger herhjemme og globalt kan jo desværre sætte en yderligere kæp i hjulet,« siger underdirektør Morten Granzau.

Oplevelsen i flere af de større banker er, at mange virksomheder stadig er presset, men at krisen ikke har udløst den generelle nedsmeltning, det en overgang så ud til at trække op til.

»Når vi ser på virksomhedernes sundhedstemperatur, så har de det langt bedre end det, vi havde frygtet tilbage i marts. Der er virkelig mange, som er kommet rigtig godt igennem krisen,« siger Rune Møller, direktør for erhvervsområdet i Jyske Bank.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.