Erhverv

Den norske oliefond har vendt bøtten efter rædselsfuldt halvår

Den norske oliefond kommer ud af tredje kvartal med et afkast på mere end 400 mia. norske kr., efter fonden i første halvår måtte indkassere et negativt afkast.

Den norske centralbank Norges Bank, som styrer oliefonden, har hovedsæde i Oslo. Arkivfoto: Jens Dresling.

Efter et særdeles sløjt første halvår, der bød på negative afkast, er den norske oliefond igen begyndt at kaste penge af sig.

Det viser det regnskab, som oliefonden har offentliggjort torsdag formiddag.

Oliefonden, der ved udgangen af tredje kvartal havde en markedsværdi på 10.610 mia. norske kr., kommer ud af kvartalet med et afkast på 4,3 pct., viser regnskabet. I kroner og øre svarer det til et afkast på 412 mia. norske kr.

»De finansielle markeder er i høj grad stadig påvirket af usikkerhed relateret til coronavirussen. Alligevel gav aktiemarkederne et godt afkast i tredje kvartal. Fremgangen er især drevet af de amerikanske teknologiselskaber,« siger Nicolai Tangen, adm. direktør i Norges Bank Investment Management, der forvalter oliefonden.

Ser man alene på fondens investeringer i aktier, gav tredje kvartal et afkast på 5,7 pct.

Dermed er bøtten vendt i forhold til første halvår, hvor coronakrisen lå som en tung dyne over de finansielle markeder.

Oliefonden, som formelt hedder Statens Pensjonsfond Utland og hører under den norske centralbanks investeringsafdeling, kom således ud af første halvår med et negativt afkast på 3,4 pct. svarende til et tab 188 mia. norske kr. ift. værdien fonden havde ved nytår 2020.

Men allerede i andet kvartal var det tydeligt, at aktiemarkederne var ved at genfinde formen.

I andet kvartal havde oliefonden faktisk haft et afkast på mere end 13 pct., hvilket dog ikke var nok til at udligne tabet fra første kvartal, hvor oliefonden kunne notere et negativt afkast på 14,6 pct.

Oliefonden, der for et år siden nåede en historisk milepæl, da værdien for første gang rundede mere end 10.000 mia. norske kr., havde ved udgange af september i år placeret 70,7 pct. af fondens aktiver i aktier.

26,6 pct. var investeret i obligationer og andre værdipapirer, mens 2,7 pct. var investeret i ejendomme.

BRANCHENYT
Læs også