Erhverv

Henrik Fisker sætter strøm til elbil-drøm med ny investor og bilbygger

Et af Canadas største selskaber teamer op med og investerer i den danske bildesigner Henrik Fiskers virksomhed, som er på vej på børsen til en milliardnotering.

Henrik Fisker har indgået et strategisk samarbejde med den canadiske bilkoncern Magna om at producere den bæredytige bilmodel Fisker Ocean. Foto: Fisker

Danskeren Henrik Fisker tager nu endnu et skridt mod at få sin bæredygtige elbil ud på vejene.

Bildesignerens virksomhed, Fisker Inc, har indgået et strategisk samarbejde med Magna, der er underleverandør til bilindustrien og en af Canadas største virksomheder.

Magna bliver som en del af aftalen storinvestor i Fisker med en ejerandel på 6 pct. og skal stå for at fabrikere elbilerne på koncernens europæiske fabrik, fremgår det af en pressemeddelelse. Derudover har de to parter planlagt at arbejde sammen om at udvikle nye teknologier, der kan accelerere udviklingen af nye bilsystemer.

Det sker kort efter, at Fisker Inc annoncerede sine planer om at gå på børsen ved at fusionere med et andet selskab. Bilselskabet har indgået en aftale med det børsnoterede Spartan Energy i en handel, der værdisætter Fisker til 2,9 mia. dollars (knap 20 mia. kr.).

Det er ikke Henrik Fiskers første forsøg på at producere elbiler, der kan tage kampen op mod Tesla. Han fik en hybridbil ud på vejene i 2012 og solgte nogle tusind af dem, inden han ragede uklar med den øvrige ledelse, mens leverandøren af batterier til bilerne gik konkurs. Det resulterede i sidste ende i, at også Henrik Fiskers bilfirma begærede sig konkurs.

Henrik Fiskers forsøger nu med Fisker Inc, hvor han fokuserer på at lancere verdens mest bæredygtige køretøj. Den første bil, Fisker Ocean, er en eldrevet SUV med solceller på taget, sæder af syntetisk læder og materialer lavet af genbrugsplastic fra fiskenet og plastflasker.

Fisker Inc forventer, at påbegynde produktionen i fjerde kvartal 2022.

Læs også