Erhverv

Har skabt årlige afkast på 22 pct: Nu indrømmer amerikansk mangemilliardær skattesnyd

De amerikanske skattemyndigheder har fået Robert Smith, der ifølge Forbes er nummer 330 på listen over verdens rigeste mennesker, til at gå til bekendelse.

Robert F. Smith har indrømmet årevis af skatteunddragelse. Her holder han tale for de nye studerende på More Collage i Georgia i USA og fortæller, at han vil betale hele årgangens studiegæld på samlet omkring 40 mio. dollars. Foto: Morehouse College / AFP

Robert F. Smith er blevet hyldet som en glimrende investor. Men det er ikke det eneste, den amerikanske mangemilliardær brillerer i.

Stifteren af kapitalfondskæmpen Vista Equity Partners indrømmer nu at have snydt de amerikanske myndigheder gentagne gange for store dele af de skattepenge, han egentlig skulle have betalt.

Det skriver Bloomberg.

Ifølge anklagerne skjulte Robert F. Smith skattepligtig indtjening henover 15 år ved at kanalisere pengene til udenlandske formueforvaltere, selskaber og bankkonti, så han ikke skulle betale skat af dem.

Ifølge Forbes ligger Robert F. Smith som nummer 330 på listen over verdens rigeste med en formue på 5,2 mia. dollars, svarende til 33 mia. kr.

I dag forvalter Vista Equity Partners, som han stiftede i 2000, og som fokuserer på investeringer i softwareselskaber, over 50 mia. dollars. Siden stiftelsen har kapitalfonden genereret et annualiseret afkast på 22 pct., skriver Forbes.

Robert F. Smith har valgt at gå til bekendelse for at undgå retsforfølgelse. Det gør han ved at hjælpe myndighederne i skattesagen mod en anden rigmand, Robert Brockman, der er beskyldt for at bruge et net af caribiske selskaber til at skjule 2 mia. dollars, altså knap 13 mia. kr., i skattepligtig indtjening for skattemyndighederne.

I forbindelse med stiftelsen af Vista Equity Partners tilbød Robert Brockman at diske op med mia. dollars i ubeskattede penge, og det gik Robert F. Smith med til. Det fik ham til at stifte sit eget udenlandske selskab med et falsk spor af skriftlig dokumentation.

Vista-stifteren slipper dog ikke for en bøde på 139 mio. dollars, svarende til 883 mio. kr., og så giver han afkald på skatterefusion på over 1 mia. kr.

Han har indrømmet at bruge ubeskattede penge til at købe to skiejendomme og en erhvervsejendom i de franske alper og til at renovere sit feriehjem i Californien.

BRANCHENYT
Læs også