Erhverv

Dansk cleantechkomet rykker på ny kæmpeinvestering - lurer på børsnotering

Green Hydrogen Systems har hyret FIH Partners til at finde en ny investor til den hurtigvoksende teknologivirksomhed. Børsnotering kan komme på tale senere.

Artiklens øverste billede
»Vi mener 100 pct., at vi har en førerposition teknologisk. Det er vigtigt for os, at vi ikke hægtes af, når konkurrenterne hæver så store beløb,« siger Niels-Arne Baden, adm. direktør for Green Hydrogen Systems om de store kapitaltilførsler, som selskabets konkurrenter har fået tilført i år. Foto: Casper Dalhoff

Den danske cleantechvirksomhed Green Hydrogen Systems skruer voldsomt op for ambitionerne om at erobre et boomende verdensmarked for bæredygtig produktion af brint.

Selskabets direktør bekræfter, at man er i færd med at rejse et trecifret millionbeløb, som ventes at falde på plads inden udgangen af året.

Investeringsbanken FIH Partners er hyret til opgaven med at finde en ny investor, men selv efter investeringen er på plads, kan der relativt hurtigt blive brug for at rejse endnu flere penge. Derfor overvejer ejerkredsen, der bl.a. tæller venturefonden Nordic Alpha Partners, ifølge Finans’ oplysninger allerede nu at sende Green Hydrogen Systems på børsen til næste år.

»Vi ser så betydelig vækst, og det går så hurtigt derude nu, at vi skal sætte farten yderligere op. Vi har lavet en fin og gennemtænkt plan, og den skal accelereres,« siger Niels-Arne Baden, adm. direktør i Green Hydrogen Systems:

»Der skal investeres i udstyr, i rigtig mange mennesker og driftskapital. Når vi sælger til så store markeder, kommer man tit ufrivilligt til at finansiere kundernes ordrer i en periode.«

Det relativt ukendte selskab fra Kolding laver elektrolyseanlæg, som kan producere brint, og det marked er i øjeblikket brandvarmt blandt investorerne, som kigger på et marked, der ventes at blive 20-doblet på mindre end fem år.

Konkurrenterne, britiske ITM Power Systems, norske NEL og franske Mcphy Energy, har alle rejst mellem 400 mio. kr. og 1,5 mia. kr. via børsmarkederne i år, og selskaberne kan prale af markedsværdier på mellem 5 og 15 mia. kr.

»Der er virkelig momentum, og hvis man kigger på markedsforventningerne i Europa – bare i elektrolysemarkedet – taler vi om et trecifret milliardbeløb frem mod 2030 fra et marked, som i dag er relativt begrænset,« siger Tejs Laustsen Jensen, direktør for brancheorganisationen Hydrogen Denmark.

Han fortæller, at alene Frankrig og Tyskland tilsammen har besluttet at skyde 120 mia. kr. i statslige investeringer inden for området.

EU har for nylig vedtaget en brintstrategi, der sigter efter en samlet elektrolysekapacitet på 6.000 megawatt i 2024 og 40.000 megawatt i 2030. Til sammenligning er der installeret bare 300 megawatt i dag.

Derudover har lande som Norge, Portugal, Frankrig, Holland og Tyskland varslet nationale strategier for produktionen af grøn brint.

Når brint pludselig ser ud til at spille en nøglerolle i den grønne omstilling, skyldes det i høj grad, at prisen på vedvarende energi er styrtdykket.

Strøm kan nemlig omdannes til brint via elektrolyse, og når strømprisen er lav, bliver det selvsagt billigere at producere brint. Den sprængfarlige gasart kan samtidig lagres, og så kan den bruges til produktionen af bl.a. flybrændstof.

Dermed kan teknologien, som også omtales som power-to-x, potentielt løse nogle af de udfordringer, det giver at vindmøller og solceller producerer, som vinden blæser, og solen skinner.

»Der sker rigtig, rigtig meget i øjeblikket – også på trods af corona. Brintteknologi ses som næste led i den grønne omstilling,« siger Tejs Laustsen Jensen fra Hydrogen Denmark.

For investorerne er det store spørgsmål, hvilke selskaber og teknologier der løber med markedet og måske kan blive en ny grøn sværvægter a la Vestas.

Green Hydrogen Systems’ direktør ikke i tvivl om, at det danske selskab – som har bare 45 ansatte – har de bedste kort på hånden, selvom konkurrenterne vælter sig i penge i øjeblikket.

Det skyldes, at det danske selskab har satset på en gennemprøvet elektrolyseteknologi, hvor der løbende kan skrues op og ned for anlæggene, alt efter om strømmen er billig eller dyr, hvilket passer godt til energisystemer med meget vedvarende energi. Og så sælges anlæggene som moduler, der kan kobles sammen og serieproduceres.

»Vi mener 100 pct., at vi har en førerposition teknologisk. Det er vigtigt for os, at vi ikke hægtes af, når konkurrenterne hæver så store beløb,« siger Niels-Arne Baden fra Green Hydrogen Systems, der bl.a. har lavet aftaler med Ørsted og Siemens Gamesa.

»Nogle af de andre får problemer, når processerne skal industrialiseres. Vi er helt maniske omkring vores modulære tankegang,« siger Niels-Arne Baden.

Green Hydrogen Systems gik allerede i foråret i gang med at opføre en ny fabrik ved Kolding på 4.000 kvm, som ifølge direktøren bliver færdig i januar 2021. Den kan tredobles i kapacitet, og så er nabogrunden allerede tilkøbt, så der på sigt kan produceres elektrolyseanlæg med en kapacitet på op til 1.000 megawatt om året.

»Vi sidder med hånden på knappen til at trykke på de næste 4.000 kvm. Der skal ikke flytte ret mange flere ordrer ind i bogen,« siger Niels-Arne Baden.

Konkurrenterne har imidlertid også fart på. Modsat Green Hydrogen Systems har de haft glæde af, at de allerede er børsnoterede, og investorerne har haft en nærmest ustoppelig appetit på brintselskaber i 2020, hvilket har gjort det muligt at rejse rigtig mange penge.

Franske Mcphy solgte aktier for 180 mio. euro i sidste uge, og selskabets aktiekurs er seksdoblet siden den 1. april i år.

Derfor er en børsnotering af Green Hydrogen Systems ifølge Finans’ oplysninger også en seriøs overvejelse, når selskabets nuværende investeringsrunde er faldet på plads. Det vil nemlig betyde, at firmaet ligesom konkurrenterne løbende får adgang til kapital.

En børsnotering er imidlertid altid forbundet med stor usikkerhed.

I de senere år er børsnoteringer af danske selskaber som Goodvalley, Reapplix, Adform og Symphogen faldet til gulvet pga. både selskabsspecifikke udfordringer og markedsuro.

»Lige nu er der måske et åbent vindue, fordi kurserne (på Green Hydrogens Systems’ konkurrenter, red.) er høje. Men får du et eller to kvartaler, hvor markedet sætter sig, viger appetitten på selskaber uden cashflow gevaldigt. De er meget, meget følsomme over for aktiemarkedets luner,« siger en ledende kilde i en af Nordens største investeringsbanker.

Green Hydrogen Systems har nærmest ingen omsætning i dag men venter at runde et salg på 600 mio. kr. inden for få år og tjene penge i 2022.

Niels-Arne Baden påpeger, at det stadig er meget tidligt at tale om en mulig børsnotering, men:

»Vi udelukker ikke noget som helst. Alle muligheder er åbne,« siger han.

Vækstfonden Nordic Alpha Partners er hovedstoraktionær i Kolding-virksomheden sammen med Norlys Holding og Investeringsselskabet af 19. maj 2014, der repræsenterer de oprindelige grundlæggere af virksomheden.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.