Erhverv

Medarbejdere står til trecifret milliongevinst i Zealand Pharma

Biotekselskabet Zealand Pharma har vendt flere års dødvande til stor kursmæssig succes, og det er kommet selskabets ansatte til gode. Det næste år bliver skelsættende, da afgørende data bliver præsenteret.

For Emmanuel Dulac (tv.), adm. direktør i Zealand Pharma, er det vigtigt, at medarbejderne også får noget ud af deres hårde arbejde. Derfor er de alle omfattet af et bonusprogram. Her ses han sammen med laboratorietekniker Nina Støber Vejlemand. Foto: Stine Bidstrup.

Biotekselskabet Zealand Pharma er efter store skuffelser på stribe ved at bane vejen for et nyt kommercielt gennembrud, og den positive udvikling er ikke kun kommet investorerne til gode.

Hvad er warrants?
 • En warrant er en tegningsret til køb af aktier. Får man warrants, vil man opnå en gevinst, hvis aktiekursen på de nye aktier er højere end den aftalte tegningskurs.

Helt usædvanligt har alle selskabets ansatte uden for den øverste ledelse nemlig udsigt til samlet at kunne score en trecifret milliongevinst på et fælles bonusprogram, der giver de ansatte alle ret til såkaldte warrants.

De mange warrants, der er tildelt medarbejderne uden for direktionen, har efter de seneste års solide kursudvikling i øjeblikket en værdi på ca. 350 mio. kr., hvoraf de fleste kan erhverves til ca. halvdelen af den nuværende kurs.

Dermed kan de ansatte med de nuværende aktiekurs i bedste fald sikre sig en samlet gevinst på langt over 150 mio. kr.

Zealand Pharma har virkelig lavet nogle landvindinger.

Thomas Bowers, analytiker i Danske Bank

»Vi er nødt til at være konkurrencedygtige og kunne tiltrække de bedste medarbejdere i markedet. Folk, der er villige til at komme til selskabet, selvom det ikke er Novo Nordisk,« siger Emmanuel Dulac, adm. direktør i Zealand Pharma, om baggrunden for bonusprogrammet.

Der er flere forklaringer på de positive takter.

Først og fremmest nærmer flere lægemiddelkandidater sig markedet, organisationen har samtidig hentet en række prominente profiler, medarbejderantallet er hastigt stigende, og markedsværdien var inden de seneste to ugers markedsmæssige nedtur oppe at kysse 10 mia. kr.

Emmanuel Dulac fortæller, at der er så travlt i øjeblikket, at hver ansatte reelt bestrider flere stillinger på en gang.

Ikke mindst, fordi Zealand Pharma er i gang med at opbygge en kommerciel organisation i USA, der skal sparke selskabets egne lægemidler ud over rampen, når de - hvis alt går vel - når en myndighedsgodkendelse fra og med 2021.

»Vi ønsker stærkt motiverede medarbejdere, og for at understøtte denne DNA i de folk, vi kigger efter - entreprenante, hårdtarbejdende og konkurrencemindede, som kunne sælge dem selv alle steder og har reel ekspertise - skal de være en del af eventyret,« siger Emmanuel Dulac.

Blandt analytikerne er de seneste års udvikling også blevet bemærket.

»Zealand Pharma har virkelig lavet nogle landvindinger,« siger Thomas Bowers, analytiker i Danske Bank, med henvisning til lægemiddelkandidaterne Dasiglucagon og Glepaglutide.

De to lægemidler spiller en nøglerolle i Zealand Pharmas portefølje.

Hvad er korttarmssyndrom?
 • Korttarmssyndrom er en meget alvorlig lidelse, der typisk rammer personer, som lider af en alvorlig version af Crohns sygdom. Den kan også ramme folk, der f.eks. har været involveret i et voldsomt trafikuheld eller krigsveteraner, som er blevet såret i kamp.
 • Sygdommen betyder grundlæggende, fordi tarmen er alt for kort, at tarmfunktionen ikke er i stand til at få personen til at opretholde en normal kost, hvorfor patienten helt eller delvist skal have ernæring på anden vis.
 • I dag er der kun ét lægemiddel på markedet, nemlig GLP-2-analogen Gattex fra japanske Takeda.
 • Naveed Siddiqi, partner i Novo Ventures, vurderer, at markedet for den type lægemidler vil være på ca. 2 mia. dollars om året i 2030.
 • Blodsukkermidlet Dasiglucagon i øjeblikket er sendt til godkendelse hos de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, mens investorerne spændt venter på de altafgørende data for Glepaglutide til behandling af den alvorlige sygdom korttarmssyndrom i 2021.

  »Det er en af de rigeste pipelines, man kan drømme om for et selskab af Zealand Pharmas størrelse. Det er noget, som selv de store selskaber ville elske at have,« siger Emmanuel Dulac.

  Zealand Pharma har i dag omkring 400 ansatte, efter selskabet i foråret 2020 købte det konkursramte amerikanske selskab Valeritas og dermed også fik 110 nye medarbejdere i folden.

  BRANCHENYT
  Læs også