Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Frygt for mutationer: Nu er hver 10. danske minkfarm ramt af coronasmitte

Ifølge Fødevarestyrelsen fortsætter smitten på trods af omfattende smitteværn med at sprede sig.

Corona rammer verden
Medarbejdere fra Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen i færd med at aflive mink på en farm i Nordjylland. Aflivningen foregår i kasser, hvor dyrene gasses. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Coronasmitten fortsætter med at brede sig som en steppebrand blandt danske minkfarme.

Tirsdag er der konstateret smitte på 110 danske minkfarme i forskellige dele af Jylland, mens 34 farme er under mistanke, oplyser Fødevarestyrelsen.

Det er stadig uvist, hvordan smitten er nået så vidt, og hvordan smitten har spredt sig fra farm til farm. Ifølge professor Lars Erik Larsen fra Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab på Københavns Universitet, er der eksempler på, at mennesker har bragt smitten ind på flere farme, men det forklarer ikke hele smittespredningen.

»Vi ved endnu ikke, hvorfor virus spredes så effektivt. Der er nogle teorier, men der er mange ting, vi ikke ved endnu,« siger han.

Forskerne har bl.a. undersøgt foderbiler, der kører mellem minkfarmene og smitte båret af vilde dyr, der strejfer mellem farmene. Men hvorfor smitten på få måneder - og på trods af omfattende smitteværn - har spredt sig til hele 10 pct. af de danske minkfarme, ved man endnu ikke.

Og dén usikkerhed skaber bekymring hos forskerne og myndighederne, som nu er ved at aflive både minkene i syge besætninger samt raske mink, som befinder sig inden for en 7,8 kilometers radius af en farm med smitte.

»Med den hastighed, som vi kan se, at smitten spreder sig mellem minkfarmene i Jylland, er vi nødt til at aflive minkene hurtigst muligt, så vi undgår, at smitten spreder sig til flere farme i områderne og i værste fald videre til mennesker,« siger beredskabschef i Fødevarestyrelsen, Nikolas Kühn Hove.

Lars Erik Larsen forklarer, at det tillige er problematisk, at virussen kan mutere, når den "hopper" mellem arterne. Det betyder, at virussen i værste fald vil kunne ændre sig i en sådan grad, at en kommende vaccine ikke bider så godt på den.

»Der er en teoretisk risiko for, at en vaccine vil være mindre effektiv, når virussen er muteret på den måde, vi har observeret blandt mink,« siger han og understreger, at der endnu er mange ting om mink og coronavirus, vi endnu ikke ved.

Fødevareminister Mogens Jensen har tidligere argumenteret for at aflive minkene ud fra et forsigtighedsprincip, bl.a. fordi man er frygter sådanne mulige mutationer.

»Der er stærke sundhedsfaglige begrundelser for, at vi anvender den strategi, som vi gør nu,« har han sagt til TV 2 Nord.

Det står dog klart, at der på minkfarme er mange mink tæt samlet, og at én inficeret mink derfor hurtigt kan smitte videre til sine artsfæller - og de mennesker, der befinder sig på stedet. Statens Serum Institut har i flere tilfælde påvist virus i luften inde i staldene, op mod to meter fra minkenes snuder.

Fødevarestyrelsen mener, at det »som udgangspunkt« er syge mennesker, der har bragt smitten ind på minkfarmene, og derpå har smitten altså af endnu uvisse årsager spredt sig meget hurtigt på den pågældende farm såvel som andre minkfarme i nærområdet.

Mens mink er blandt de dyr, der tilsyneladende er gode til at sprede coronasmitte, er situationen en anden blandt andre produktionsdyr. Ifølge Fødevarestyrelsen er der således ikke noget, der tyder på, at svin kan blive syge med covid-19, idet grisene er resistente.

Der er i alt 1.137 minkfarme i Danmark.

BRANCHENYT
Læs også