Erhverv

Designvirksomhed giver millioner til velgørenhed

Den danske designvirksomhed Hay, som i 2018 fik en amerikansk hovedaktionær, har trukket 19 mio. kr. ud af overskuddet og leveret til en fond stiftet af Troels Holch Povlsen.

Hay blev stiftet i 2002 af samt ægteparret Mette (tv.) og Rolf Hay (th.). Arkivfoto: Simon Fals.

I en note til årsregnskabet for den danske designvirksomhed Hay fremgår det, at selskabet har udbetalt 19 mio. kr. til velgørenhed.

Det er med til at trykke resultatet i selskabet, der har den amerikanske Herman Miller-koncern som hovedaktionær, ned. Resultatet før skat er i 2019/20 faldet fra 101 til 47 mio. kr.

Børsen skriver, at de 19 mio. kr., som belaster resultatet, er leveret til den velgørende fond Nine United-Fond. Den er stiftet af Troels Holch Povlsen, der også i sin tid etablerede modekoncernen Bestseller og senere også stod bag bl.a. designvirksomheden Hay.

Troels Holch er ude af Hay, da han har solgt sin majoritetspost til amerikanske Herman Miller.

Til Børsen siger adm. direktør Henrik Steensgaard hos Hay ApS. om de 19 mio. kr. til Nine United-Fond:

»Der var en forpligtelse for Hay til over en årrække at betale 3 pct. af sit overskud til fonden, og den har vi så valgt nu at afvikle på én gang.«

Ud over afregningen til den fond er en anden væsentlig forklaring på dyk i både omsætning og resultat hos Hay i det seneste regnskabsår, at det kun omfatter 10 måneder. Det skyldes en omlægning i regnskabsperioden hos hovedaktionæren, som Hay nu har udmøntet.

Omsætningen i de 10 måneder nåede 871 mio. kr. mod 1,1 mia. kr. i det foregående regnskabsår, som dækkede over 12 måneder.

Nedgangen i 2019/20 skyldes også ifølge ledelsesberetningen, at salget i USA nu varetages i Herman Miller-koncernen, men talte med hos Hay’s egen toplinje året før. Salget i Europa er ifølge årsrapporten stegt med 1 pct. og det globale salg med 5 pct.

Mens Trols Holch Povlsen har solgt helt ud af ejerandelen i designvirksomheden, er de to medstiftere, Mette og Rolf Hay, fortsat aktive i Hay og med en tredjedel af aktierne.

Læs også
Top job