Erhverv

Ingeniører er utilfredse med løn og faglige udfordringer

Over halvdelen forventer at skifte job indenfor en overskuelig fremtid.

En ny spørgeundersøgelse forudser, at mange yngre ingeniører går med overvejelser om at skifte job, kort efter at de er blevet uddannet. Arkrivfoto

7 ud af 10 yngre ingeniører, scient.er og it-specialister er i fuld færd med at søge nyt job eller går med overvejelser om at gøre det.

Det viser en spørgeundersøgelse foretaget af IDA, hvor IDAs medlemmer med 3-10 års erfaring har svaret på, hvorvidt de vurderer, at de inden for de næste tre år vil skifte job.

Det er specielt utilfredshed med løn, arbejdsopgaver, manglende faglige udfordringer og mulighed for at avancere, der er hovedårsagerne til, at yngre højtuddannede indenfor ingeniørfaget går rundt med ønsker om at finde en ny arbejdsplads.

De adspurgte i undersøgelsen var mest utilfredse med lønforholdene, mens manglende muligheder for faglig udvikling kom ind på en andenplads.

»Utilfredshed med lønpakken har til alle tider ført til mobilitet på arbejdsmarkedet, og fået folk til at se sig om efter andre jobåbninger,« siger formanden for Ansattes Råd i Ingeniørforeningen, Morten Thiessen, og fortsætter:

»Når vi føler, at vi er del af noget større, bidrager til løsninger og resultater, bliver dygtigere og får armene op over hovedet i jubel en gang i mellem, så er det en lise for vores jobtilfredshed. Bliver vi omvendt hverken udfordret, får indflydelse eller bliver lyttet til, så suger det jobtilfredsheden ud af os, og så ser vi os om efter noget andet.«

Ledigheden blandt ingeniørerne har været påvirket en smule af coronakrisen, men konsekvenserne har ikke været nært så omfattende som i andre, mere hårdtramte faggrupper.

»De gunstige tider på arbejdsmarkedet for højtuddannede indenfor teknologi, it og naturvidenskab, har vi stor tiltro til, kommer stærkt tilbage, og det ser vi også tegn på. Det gør, at den enkelte ingeniør, scient eller it-specialist kan være mere kritisk i sit jobvalg end så mange andre,« siger Morten Thiessen.

Han mener desuden, at undersøgelsens resultater må give stof til eftertanke hos de virksomheder, der ønsker at beholde deres ingeniører.

»Der er ingen tvivl om, at undersøgelsens resultat er et vink med en vognstang til de virksomheder, som måske har vanskeligt ved at holde på deres medarbejdere. De kan hente inspiration her,« siger han.

BRANCHENYT
Læs også