Erhverv

Shell snupper Ørsteds amerikanske landechef

Foto: Ørsted

Energikoncernen Ørsted må sige farvel til Thomas Brostrøm, der har været landechef på det vigtige amerikanske marked for havvind.

Han bliver erstattet af David Hardy, der overtager stillingen som landechef for den nordamerikanske forretning for havvind med øjeblikkelig virkning.

Ifølge Ørsted har Thomas Brostrøm besluttet sig for at forfølge nye karrieremuligheder uden for selskabet, fremgår det af en pressemeddelelse torsdag eftermiddag.

Her lyder det også, at den nu tidligere landechef hos Ørsted vil flytte tilbage til Europa i løbet af de kommende måneder, da han skal starte i en ledende rolle inden for vedvarende energi hos et globalt energiselskab.

I en mail til Ritzau Finans oplyser Thomas Brostrøm, at det drejer sig om den hollandske oliegigant og rival Shell.

Her skal han 1. august næste år starte som chef for selskabets globale portefølje af vedvarende energiprojekter, som dækker over både havvind, landvind, solenergi og energy access.

Det betyder også, at han til sommer sætter kursen mod London efter at have boet i Boston i USA i seks år.

Thomas Brostrøm har været en del af Ørsted siden 2009, og siden sommeren 2015 har han stået i spidsen for energikoncernens havvindforretning i USA, der dengang ikke rykkede meget på sig udadtil.

De seneste år er interessen for at udvikle havvind på det amerikanske marked nærmest eksploderet, og en lang række rivaler - herunder en stribe af de store oliegiganter - er rykket ind på markedet.

- Set tilbage på alt det, vi har opnået inden for en relativt kort tidsperiode, er jeg uhyre stolt af hver en medarbejder og hvert et projekt, som har hjulpet med at drive vores succes, siger Thomas Brostrøm i pressemeddelelsen.

Ørsted har de seneste år også haft succes i en række udbudsrunder for havvind i USA. Det gælder blandt andet i staterne New York, New Jersey, Rhode Island og Connecticut.

Det danske selskab har gennem udbudsrunder - og opkøbet af konkurrenten Deepwater Wind i 2018 - sikret sig rettighederne til at bygge næsten 3 gigawatt havvindkapacitet i USA inden udgangen af 2024.

Det amerikanske marked er også flere gange blevet udråbt til et være et af de helt store vækstmarkeder inden for havvind, og i fremtiden vil David Hardy stå i spidsen for den del af Ørsteds forretning.

David Hardy har siden marts i år været driftsdirektør for netop Ørsteds aktiviteter inden for havvind i USA, og før det har han haft ledende roller hos vindmølleproducenterne Senvion og Vestas.

- Jeg har længe anerkendt havvinds potentiale for at transformere landets energilandskab. Efter at have arbejdet med dette hold i løbet af de seneste syv måneder, selv midt i en global pandemi, er jeg mere sikker end nogensinde før på Ørsteds evne til at forny og revitalisere USA's økonomi, siger David Hardy i pressemeddelelsen.

Han får formentligt også nok at se til i sin nye rolle, da flere og flere konkurrenter har set sig lune på det amerikanske marked for havvind, samtidig med at efteråret byder på en række udbudsrunder i USA.

Senest gjaldt det i staten New York, da Ørsted tidligere i denne uge kunne fortælle, at selskabet sammen med partneren Eversource har budt ind med projektet Sunrise Wind 2 i en stor udbudsrunde i den amerikanske stat.

Udbudsrunden i New York er med sine 2,5 gigawatt målrettet havvind den foreløbigt største af sin slags i USA nogensinde, og muligheden for at vinde retten til projekter i staten er heller ikke gået konkurrenternes næse forbi.

Oliekæmpen Equinor er stået frem som én af budgiverne, og det samme er Copenhagen Infrastructure Partners i samarbejde med amerikanske Avangrid Renewables.

Nyserda, der er New Yorks energiudviklingsmyndighed, forventer at udnævne vinderen af udbudsrunden i løbet af fjerde kvartal i år, fremgår det af myndighedens hjemmeside.

Staten New Jersey har også lanceret en udbudsrunde for havvind på op til 2,4 gigawatt, og interesserede havvindudviklere kan byde ind frem til 10. december i år.

BRANCHENYT
Læs også