Erhverv

Kæmpe minkfarme ramt: Det giver et ordentligt sug i maven, når man får beskeden

Coronasmitten spreder sig på minkfarme i Vestjylland. En af landets største minkavlere har netop fået besked om, at en farm med 49.000 mink er ramt.

Nye områder med store minkfarme er nu ramt af coronasmitte. Minkavlerne mener, det er måger, der spreder smitten.
Foto: Finn Frandsen

Bølgen af coronaudbrud på danske minkfarme fortsætter med at rulle mod syd og vest. Der er netop konstateret udbrud på store farme mellem Ringkøbing og Skjern.

Minkavler Niels Chr. Poulsen fik i aftes den opringning alle i branchen frygter:

»Jeg var mentalt forberedt, men alligevel giver det et ordentligt sug i maven, når man får beskeden,« fortæller Niels Chr. Poulsen, som årligt producerer omkring 200.000 mink på en række farme nær Ringkøbing.

Der er nu konstateret corona på den største af disse farme med 49.000 mink lige syd for Ringkøbing.

Regeringen har besluttet, at alle mink i en radius af 7,8 km. fra ramte farme skal aflives, og Niels Chr. Poulsen har nu syv farme med i alt 185.000 dyr placeret i disse aflivningszoner.

På landsplan er mere end 130 minkfarme de seneste to måneder blevet ramt af coronasmitte, og branchen estimerer, at der nu er omkring 4,5 mio. mink i aflivnngszonerne. I takt med, at smitten har spredt sig, er minkavlerne blevet stadig mere påpasselige, og mange har isoleret sig helt på farmene for at undgå udbrud. Alligevel synes intet at kunne standse spredningen, hvilket ikke overrasker Niels Chr. Poulsen.

»Vi har hele tiden forsøgt at forklare, at det er måger, der fører smitten rundt. De lander under burene og spiser af det foder, minkene har tabt. Derefter flyver de videre til den næste farm og fører smitten med sig,« siger Niels Chr. Poulsen.

Sent torsdag blev det også fastslået, at en stor minkfarm længere sydpå nær Skjern er ramt af coronasmitte. På denne farm er der 14.000 mink. På grund af aflivningszonerne river de to nye udbrud en række andre farme med sig i faldet.

»Det er sørgeligt. Nu skal vi bare have det overstået. Jeg er indstillet på selv at hjælpe med aflivningerne, så det kan gå hurtigere. Så må vi se, om vi kan rejse os igen bagefter. Det bliver den næste store udfordring,« siger Niels Chr. Poulsen.

Allerede inden bølgen af coronaudbrud begyndte at ramme minkfarmene i Nordjylland, var branchen i knæ økonomisk. En global overproduktion af minkskind har de seneste år sendt priserne helt i bund og tvunget mange minkavlere til at lukke. Det var ventet, at konjunkturerne ville vende i år, men så kom coronaen og forværrede krisen, som truer med at udradere den danske milliardeksport af minkskind. Auktionshuset Kopenhagen Fur er global markedsleder i branchen.

BRANCHENYT
Læs også