Erhverv

Frustration før pressemøde: Vi vil ikke være ene om at betale regningen

Restauranter, fodboldklubber og spillesteder frygter, at de atter må holde for, når statsministeren indfinder sig i Spejlsalen.

Restriktionerne under coronapandemien er især gået ud over aktørerne i aften- og nattelivet. Her ses Aarhus en fredag aften i maj. Foto: Marie Ravn

Hvorfor skal danskerne bære mundbind i restauranter og ikke i butikker? Hvorfor må der ikke være flere mennesker på et fodboldstadion end i en biografsal? Hvorfor er klokken 23 et farligere tidspunkt end klokken 21? Og hvorfor udnytter I ikke vores faglighed?

Frustrationerne står i kø i et par af de hårdest ramte brancher inden Mette Frederiksens pressemøde fredag aften. Her forventes statsministeren at stramme restriktionerne i forbindelse med coronapandemien, fordi smittetallene de seneste dage har været alarmerende høje.

Derfor er det nødvendigt at tage flere forholdsregler, hvilket restaurationsbranchen og underholdningsindustrien har fuld forståelse for. Men de skærpede sikkerhedsforanstaltninger skal spredes bredere ud over samfundet i denne omgang, lyder det nu fra Horesta og Divisionsforeningen, der har svært ved at se logikken i de hidtidige tiltag.

»Det er os, der betaler hele regningen. Vi har mistet 30.000 medarbejdere i erhvervet. Det er mere end hver femte kollega. Så vi er da hamrende frustrerede over, at det trækker op til, at vi skal holde for igen. Særligt når man ikke kan fremlægge evidens for, at vi smitter mere end andre steder,« siger Kristian Nørgaard, chefkonsulent for hotellernes og restauranternes brancheforening Horesta.

Han savner noget dokumentation for, hvad der virker og ikke virker, for da samfundet genåbnede, fik restauranterne lov at holde åbent ud på midnatstimerne, uden at smittetallene steg henover sommeren. Andenbølgen har imidlertid ført til et krav om mundbind og lukketid klokken 22.

»Hvad har ændret sig siden genåbningen i foråret? Hvilke sundhedsfaglige argumenter tilsiger, at det smitter at befinde sig på en restaurant efter klokken 22, men ikke før, for nu at tegne det hårdt op? Hvorfor er der kun behov for mundbind i restauranter og offentlig transport? Hvorfor virker de ikke andre steder,« spørger Kristian Nørgaard forundret.

Ifølge chefkonsulenten ansporer den tidlige lukketid og de besværlige mundbind blot folk til at mødes over en fyraftensøl i private rammer i stedet, hvilket paradoksalt nok indebærer mindre afstand og færre værnemidler.

Divisionsforeningen har også svært ved at følge logikken. I øjeblikket tilbyder flere biografer eksempelvis danskerne at se Champions League-kampe i de bløde sæder, alt imens FC Midtjylland spiller for tomme tribuner i turneringen for at undgå smittespredning.

»Jeg har intet imod, at biografer arrangerer Champions League-aftener. Det skal de være velkomne til. Men vi undrer os bare over, at vi ikke kan få lov at gøre det samme så at sige - oven i købet udendørs og i frisk luft. Vi har en smule vanskeligt ved at forstå den logiske sammenhæng, for det minder om symbolpolitik,« konstaterer Divisionsforeningens direktør, Claus Thomsen, som repræsenterer landets bedste fodboldklubber.

I det hele taget savner han forståelse fra statens side for alle de tiltag, som klubberne selv har foretaget og finansieret de seneste måneder.

»Det er jo ikke gratis at indrette stadions i forskellige afsnit, så toiletter, madboder og tilskuere er afskærmet fra de øvrige afsnit. Samtidig har vi investeret i værnemidler, uddannelse af personale og kommunikation i forbindelse med forskudte ankomsttider. Derfor forstår vi ikke, hvorfor der er forskel på restriktionerne. Af en eller anden grund må vi kun have 500 tilskuere samlet set, selv om vi jo har delt vores fodboldstadions op i isolerede afsnit hele vejen rundt om fodboldbanen,« siger Claus Thomsen.

Spillestedernes interesseorganisation, Dansk Live, håber på tilsvarende vis, at statsministeren anerkender effekten af de allerede indførte restriktioner frem for at ty til en automatløsning, når Mette Frederiksen stiller sig bag talerpulten i Spejlsalen på Christiansborg klokken 18.30.

»Vi vil selvfølgelig helst undgå, at der kommer yderligere restriktioner, for nu har publikum vænnet sig til de nuværende. Men i det mindste håber vi, at myndighederne vil bruge vores faglighed og viden til at få tingene rettet op, hvis der er nogle udfordringer. Det har nemlig haltet,« forklarer Esben Marcher, sekretariatschef hos Dansk Live.

BRANCHENYT
Læs også