Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Optakt til Carlsberg-regnskab: Ekstra fokus på fremtiden og corona

Corona rammer verden
Foto: Stephen Hird

Der vil være ekstra fokus på, hvad bryggerikoncernen Carlsberg siger om fremtiden, når den relativt talløse og helt resultatløse kvartalsopdatering lander onsdag morgen.

Carlsberg ventes at fastholde udsigterne for hele 2020, som blev opjusteret i midten af september. Carlsberg ser nu en "høj encifret organisk tilbagegang i EBIT" fra tidligere en "organisk tilbagegang i EBIT på 10-15 pct.".

Sydbank vil have ekstra fokus på, hvad Carlsberg venter, at de nye restriktioner vil betyde for fjerde kvartal 2020.

Det skriver analytiker i banken Per Fogh i en optakt. Også analytiker Edward Mundy fra finanshuset Jefferies ser frem mod kommentarer om fremtiden.

I en analyse fra midten af oktober vurderede han umiddelbart, at udsigterne for andet halvår virkede konservative.

Forudsætningerne for, at den vurdering holder var dog, "at den seneste stigning i corona-smittetilfælde ikke resulterer i markante restriktioner i on-trade-delen (salg til restauranter, barer og festivaler, red.)".

Og der er gennemført strengere restriktioner i flere europæiske lande af vigtighed for Carlsberg som blandt andet Storbritannien og Frankrig.

For tredje kvartal venter analytikerne en tilbagegang i omsætningen fra 18.526 mio. kr. i tredje kvartal 2019 til 16.912 mio. kr. ifølge estimater indsamlet af Carlsberg. Det svarer til en tilbagegang på 8,7 pct. i forhold til samme kvartal sidste år. Der er dog stor uenighed blandt analytikerne, der har skøn mellem 16.338 mio. kr. og 17.694 mio. kr.

I bryggeriets største region, Vesteuropa, ses omsætningen ifølge analytikerne at falde til 9040 mio. kr. fra 10.203 mio. kr. eller med 11,4 pct.

Per Fogh vil især hæfte sig ved kommentarer omkring udviklingen på det britiske marked, som han venter har været relativt hårdt ramt grundet det relativt høje smittetryk.

Et relativt højere salg via supermarkeder kontra barer og restauranter, samt en fortsat forventning om, at forbrugerne køber billigere øl, vil give en negativ såkaldt pris/mix-effekt.

I region Asien ventes omsætningen i tredje kvartal at lande på 4679 mio. kr. mod 5034 mio. kr. i tredje kvartal sidste år eller med godt 7 pct.

Sydbank venter, at volumenvæksten specielt på regionens største enkeltmarked, Kina, er blevet løftet i takt med den løbende genåbning af barer og restauranter. Dog ventes "en væsentlig tilbagegang på nogle af de øvrige markeder i Asien, som følge af corona-restriktioner i forhold til alkoholindtag.

- Udover volumentilbagegang venter vi fortsat, at pris/mix effekter vil bidrage negativt i kvartalet, ligesom valutamodvind fra udviklingen i den kinesiske yuan vil lægge et pres på omsætningen, skønner Per Fogh.

I Østeuropa skønnes omsætningen af falde med 3,5 pct. til 3156 mio. kr.

Carlsberg har taget kampen op mod AB Inbev og Efes’ fælles indtog på det russiske marked. Det ventes ifølge Sydbank, at Carlsberg ved øget markedsføring og kampagneaktivitet har tilbageerobret markedsandele i Rusland og øget volumensalget.

Det har dog sikkert kostet.

- Kampen om markedsandele vil dog efter vores vurdering betyde, at pris/mix effekterne i kvartalet vil bidrage negativt med 4,6 pct., konkluderer Sydbank.

BRANCHENYT
Læs også