Erhverv

Branchen i chok: Danmarks minkcentrum er ramt af coronaudbrud

Den kriseramte minkbranche rammes nu af endnu et hårdt slag. Der er netop konstateret coronasmitte på en farm nær Holstebro, som er centrum for minkproduktion i Danmark.

Der er nu udbrudt corona på en farm i området med den formentlig største klynge af minkfarme i Danmark. 
Der er tale om det første udbrud i området.
Foto: Finn Frandsen

Et nyt chok rammer nu den kriseramte danske pelsindustri. Veterinærmyndighederne har netop fastslået, at en minkfarm nær Holstebro er ramt af coronasmitte.

Med 112 minkfarme - herunder mange af de største i landet - er Holstebro kommune et centrum for minkproduktion i Danmark.

Danmark er verdens største producent af minkskind, men en meget stor del af produktionen er koncentreret i enkelte lokalområder. Disse områder er et efter et blevet ramt af coronasmitte, men branchen har hidtil trøstet sig med, at den store klynge omkring Holstebro så ud til at gå fri. Det håb er nu bristet med udbruddet af coronasmitte på en farm 10 kilometer sydvest for Holstebro.

»Det er virkelig noget lort. Regeringen bliver simpelthen nødt til at ændre strategi nu, ellers overlever vi ikke som erhverv,« siger Tage Pedersen, formand for Danske Minkavlere og auktionshuset Kopenhagen Fur.

Coronaudbrud i minkbranchen
 • Siden midten af august har coronasmitten ramt 158 danske minkfarme.
 • Der er mistanken om, at yderligere 20 farme er smittet.
 • Regeringen besluttede den 1. oktober, at alle mink på de smittede farme skal aflives.
 • Det samme skal mink på farme i en radius af 7,8 km fra coronaramte farme.
 • Branchen estimerer, at der i alt er 5,5-6,0 mio. mink i aflivningszonerne.
 • Foreløbig er dyrene på 26 besætninger aflivet.
 • Antagelsen er, at det i første omgang er syge mennesker, der bringer smitten ind på farmene.
 • Det store antal smittede farme i Nordjylland indikerer, at der samtidig sker en smittespredning mellem farmene. Det er dog uvist, hvordan denne smittespredning finder sted.

Der skal nu oprettes en aflivningszone med en radius på 7,8 kilometer omkring den ramte farm. Alle mink i zonen skal aflives.

»Der er omkring 20 minkfarme i zonen, og nogle af dem er temmelig store. Der er rigtig mange minkfarme hele vejen rundt om Holstebro,« oplyser Ib Lundgård, der er formand for Holstebro Pelsdyravlerforening.

Tage Pedersen betegner regeringenes aflivningsstrategi som et meningsløst spild af penge. Regeringen og sundhedsmyndighederne har hidtil begrundet aflivningsstrategien med hensynet til folkesundheden - dvs. frygten for at coronasmitten kan sprede sig fra mink til mennesker.

Fødevareminister Mogens Jensen har netop i et svar til folketingsmedlem Bent Bøgsted (DF) oplyst, at der i alt er »fundet 176 tilfælde af covid-19 minkvarianten i hele Danmark. Ud af de 176 bekræftede tilfælde er der mindst fire personer uden kendt tilknytning til en minkfarm«. Opgørelse dækker perioden 8. juni til 20. oktober.

»I hele den periode er der kun fire personer uden for erhvervet, der er blevet smittet med minkvarianten af corona. Alligevel fastholder regeringen at man af hensyn til folkesundheden er nødt til at køre videre med aflivningsstrategien. Der er nu 5,5-6,0 mio. mink i aflivningszonerne, og man er reelt ved at køre hele erhvervet i sænk,« advarer Tage Pedersen.

Minkbranchens nedtur
 • Frem til 2013 tjente de danske minkavlere styrtende med penge. Gennemsnitsprisen på danske minkskind nåede over 600 kr. , og branchen eksporterede skind for over 13 mia. kr.
 • De følgende år fik global overproduktionen priserne på minkskind til at styrtdykke. I år er gennemsnitsprisen nået ned på 153 kr.
 • Branchens eksport er i år faldet til omkring 2,5 mia. kr.
 • Det var ventet, at konjunkturerne ville vende og priserne på minkskind i stige i år. Coronakrisen har knust det håb.
 • Først lammede coronakrisen det største marked, Kina. Dernæst blev de danske minkfarme ramt af en bølge af coronaudbrud, som får produktionen til at styrtdykke.

Minkbranchen eksporterer normalt skind for milliarder af kroner, og dyrene skulle under normale omstændigheder pelses de kommende uger. I år skal dyrene på op mod halvdelen af de danske minkfarme i stedet aflives. Skindene skal destrueres, og avlerne skal have erstatning.

»Det er et fuldstændig grotesk og meningsløst spild af skatteborgernes penge. Især når man nu kan konstatere, at smitten stort set ikke spreder sig uden for farmene. Det havde været klogere, at bruge alle de milliarder af kroner på rundkørsler og sygehuse,« mener Tage Pedersen.

Branchens eget bud på en strategi er, at man lynhurtigt skal aflive dyrene på nysmittede farme og holde skarpt øje med de øvrige farme i området. De raske mink skal pelses som normalt, og det gælder også mink, der tidligere har haft sygdommen, men nu er raske og har antistoffer.

Fødevareminister Mogens Jensen er senere i dag kaldt i to samråd for at redegøre for regeringens strategi for at bekæmpe coronasmitten på minkfarmene.

Venstre mener, at de nye tal for spredningen af minkvarianten af covid-19 kaster et helt nyt lys på regeringens aflivningsstrategi:

»Regeringen har forklaret, at aflivningerne var nødvendige af hensyn til folkesundheden. Nu viser det sig, at der i hele forløbet kun er fire danskere uden for farmene, som er smittet med minkvarianten. Det vælter fuldstændig regeringens strategi. Nedslagtningerne bør standse omgående,« mener landbrugsordfører Erling Bonnesen (V).

BRANCHENYT
Læs også