Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Smutter i smitteopsporingen: SSI sendte 1.852 breve til minkavlere - kun to nåede frem

Coronasmitten spreder sig som en løbeild på danske minkfarme, og Statens Serum Institut har i tre måneder forgæves forsøgt at få avlerne til at registrere og indberette alle medarbejderne på farmen. Nu viser det sig, at brevene til avlerne aldrig er nået frem.

Corona rammer verden
Statens Serum Institut, SSI, har i tre måneder forsøgt at få registreres alle ansatte på danske minkfarme. Nu viser det sig at brevene fra SSI til minkavlerne aldrig er nået frem. 
Foto: Finn Frandsen

Statens Serum Institut, SSI, har tilsyneladende begået en alvorlig fejl i kampen mod coronasmitten på danske minkfarme.

I juli forsøgte SSI to gange at sende breve til 926 danske minkavlere. Nu viser det sig, at brevene aldrig nåede frem.

I brevene blev minkavlerne opfordret til at afgive oplysninger om deres ansatte. En stor del af coronaudbruddene på minkfarmene skyldes, at mennesker har smittet mink, og en komplet liste over de ansatte på farmene ville åbne nye muligheder for at samkøre registre og reagere hurtigt, hvis en medarbejder blev testet positiv.

Nogen tid efter, at de første 926 mails var afsendt til minkavlernes ebokse, undrede medarbejderne hos SSI sig over, at der kun var kommet et enkelt svar. Derfor forsøgte man igen, og igen kom der kun et enkelt svar. Status var 1.852 mails og kun to svar.

Frustrationen over de manglende tilbagemeldinger er vokset i takt med, at coronasmitten har spredt sig til stadig flere minkfarme over det meste af Jylland. Sygdommen er nu konstateret på 158 farme, og de seneste dage har Statens Serum Institut i flere medier beklaget den manglende respons fra minkavlerne.

»Vi sendte anmodningen ud to gange, fordi vi var lidt paf over, at kun én havde svaret i første omgang. Vi ville gerne have haft flere svar, fordi så havde vi måske kunnet intervenere før hos nogle af de her minkfarme,« udtalte overlæge ved SSI, Brian Kristensen, forleden til Information.

Brancheorganisationen Danske Minkavlere er siden blevet bestormet med henvendelser fra minkavlere, som alle har hævdet, at de aldrig har modtaget brevet fra SSI. Organisationen har de seneste dage forsøgt at opklare, hvad der er foregået og kan nu konstatere, at brevene aldrig er nået frem til minkavlernes eboks.

Tage Pedersen, der er formand for Danske Minkavlere, karakteriserer det som en kæmpe brøler.

»Hvis undersøgelsen var så vigtig for smitteopsporingen, kunne man have forventet handling fra SSI, men instituttet har siddet på hænderne. Det ryster tilliden til SSI,« siger Tage Pedersen. Han undrer sig over, at en svarprocent tæt på nul ikke har fået SSI til at tjekke mailsystemerne.

»Man kan godt blive lidt bekymret. Jeg håber, SSI generelt har bedre styr på krigen mod coronasmitten,« siger Tage Pedersen.

Statens Serum Institut erkender fejlen:

»Vi beklager meget over for minkejerne for at have lagt tal til en artikel i blandt andet Information, som beskrev en meget lav svarrate, når den skyldes, at brevene ikke kom frem,« lyder det i en pressemeddelelse fra SSI. Ifølge SSI har fejlen »ikke betydet noget for covid-19 epidemiens spredning og forløb på minkfarmene.«

BRANCHENYT
Læs også