- Opdateret 29/10/2020 kl. 17:08
Grænsebutikker rammes af ny smittespredning i det nordtyske
En opdateret rejsevejledning fraråder danskere at køre syd for grænsen og ind i Tyskland. Det kan stoppe en stor del af grænsehandlen.
Den nye rejsevejledning, der fraråder danskere at drage syd for den dansk/tyske grænse, kan blive dyr for grænsebutikkerne. Netop nu er de på vej ind i en af årets store højsæsoner, hvor danskerne drager mod syd for at købe varer som øl, vand, vin og slik til juleperioden.
Da Udenrigsministeriet for en uge siden opdaterede rejsevejledningen som konsekvens af den nye smittebølge med covid-19 i Europa, blev alle ikke-nødvendige rejser til Tyskland frarådet. Slesvig-Holsten – og dermed regionen lige op til den danske grænse – var dog undtaget.
Nu er smittetallet steget i det nordtyske, og rejsevejledningen skærpet torsdag eftermiddag, så delstaten Slesvig-Holsten er kommet med på listen over de såkaldte orange lande og områder. Dermed frarådes danskere i en endnu ukendt periode også at drage mod syd, bl.a. for at grænsehandle.
Det kan i den periode direkte ramme salget i grænsebutikkerne i det nordtyske, hvoraf de fleste er danskejede. Fleggaard-koncernen er den største aktør i dansk/tysk grænsehandel med otte butikker i Calle-kæden samt otte under navnet Fleggaard.
»Der er en ny rejsevejledning med anbefalinger, som vi må forholde os til. Vi trykker ikke på nogen panikknap, men som altid tilpasser vi os selvfølgelig den kundestrøm, som er og forventes,« siger Lars Mose Iversen, adm. direktør for Fleggaards grænsebutikker.
En anden aktør i grænsehandlen er Fakta Tyskland, som er del af Coop Danmark og med tre grænsebutikker.
»Vi må indrette os efter den aktivitet, som er. Vi kommer ikke til at lukke butikker midlertidigt, da vi også har mange tyske kunder. Trafikken fra Danmark bliver nok mindre i en periode, som vi dog håber bliver kort,« siger salgsdirektør Per Boesen, Fakta Tyskland.
Han peger samtidig på, at Tyskland netop har indført en lang række nye restriktioner i den aktuelle kamp mod covid-19.
Da den dansk/tyske grænse var lukket i foråret og forsommeren, så grænsehandlen lå stille, kunne de danske dagligvarebutikker især i det sønderjyske mærke hastigt stigende salg af varer, der traditionelt købes i grænsebutikkerne.
»Det skabte bestemt øget salg af eksempelvis øl og vand i vores butikker i den del af landet, hvor en del forbrugere åbenlyst ellers køber ind syd for grænsen. Det er da på en trist baggrund med øget smitte af covid-19, at vi nu igen kan forudse, at en del handel flytter nord for grænsen med den nye rejsevejledning,« siger kommunikationschef Jonas Schrøder i discountkæden Rema 1000 Danmark.
Han tilføjer, at erfaringen fra foråret var, at de første par uger efter grænselukningen var effekten i de danske butikker ikke så stor. Forbrugerne skulle først have tømt lagrene for grænsevarer.
Den nordtyske delstat Slesvig-Holsten var ikke eneste ændring i Udenrigsministeriets opdaterede rejsevejledning denne torsdag. Grækenland blev også gjort orange på listen over lande, som danskere frarådes rejser til lige nu. To regioner i Sverige er nu eneste område uden for Danmark, som ikke er farvet orange af Udenrigsministeriet.