Erhverv

Frustrerede minkavlere sætter aflivning i bero

Flere minkavlere er bekymrede for, om der er avlsdyr nok til, at de kan genopbygge deres forretning efter coronakrisen. Derfor har nogle avlere valgt at stoppe aflivningen.

Artiklens øverste billede
Hver tredje minkfarm i landet er blevet aflivet eller skal aflives på grund af coronavirus. Foto: Marius Renner/Ritzau Scanpix.

Carsten Rahbek, minkavler og medlem af bestyrelserne for både Ringkøbingegnens Pelsdyravlerforening og Midtjyllands Pelsdyravlerforening, vil stoppe aflivningen af sine mink, indtil myndighederne har givet svar på, hvordan erhvervet skal overleve i fremtiden. Indtil nu har han aflivet ca. en tredjedel af sine 10.000 mink.

Carsten Rahbek er bekymret for, om der vil være avlsdyr nok tilbage i Danmark, når minkavlerne på et tidspunkt må sætte gang i produktionen igen.

»Det er vores eksistensgrundlag, vi går og tager livet af. Det er nemt at stå på talerstolen og sige, at man gerne vil erhvervet. Men erhvervet lukker sig selv, hvis ikke vi må beholde avlsdyrene.«

Samme budskab lyder fra Niels Christian Poulsen, minkavler og en af Danmarks største pelsproducenter, der lørdag fortalte i TV Midtvest, at han havde valgt at stoppe den ellers planlagte aflivning af mink i weekenden.

Aflivningen er besluttet og i gang, men vi går jo som avlere og trækker tid, for vi kan overhovedet ikke se fornuften i det her

Carsten Rahbek, minkavler.

»Vi har stillet aflivningen i bero. Vi synes, at det er fuldstændig meningsløst, det vi har gang i. Så det fik jeg det egentlig ret dårligt med i løbet af fredagen, og så valgte vi at sige, at vi afliver ikke i weekenden. Og vi agter nok heller ikke at begynde igen i morgen, mandag,« siger Niels Christian Poulsen søndag til Jyllands-Posten.

Begge minkavlere opfordrer andre til at følge deres eksempel for at lægge pres på regeringen.

»Jeg vil i hvert fald appellere til, at hvis man vil det her i fremtiden, så er det snart slut med at sige ja tak til alt, hvad der kommer,« siger Carsten Rahbek.

Kræver afklaring

Sammen med sin søn har Niels Christian Poulsen ni minkfarme i Vestjylland, og myndighederne har pålagt dem at aflive alle deres godt 200.000 mink. På en enkelt minkfarm måtte de aflive, fordi der var fundet smitte, men resten skal aflives, fordi de ligger inden for en radius af 7,8 km fra en smittet farm. Indtil nu har de aflivet knap halvdelen af deres mink.

Hvad skal der til for, at du vil genoptage aflivningen?

»Jeg så jo helst, at man gik ind og genovervejede, om vi kan beholde avlsdyrene. Det er det primære. Hvis ikke det på nogen måde fra myndighedernes side kan lade sig gøre, så er det helt afgørende, at vi har en indsigt i, hvornår vi kan og må få mink på farmene og måske også et overblik over, hvordan regeringen vil sikre, at vi også har avlsmateriale til de kommende års minkproduktion,« siger Niels Christian Poulsen.

Lignende lyder det fra Carsten Rahbek, der i første omgang håber, at der kommer afklaring mandag, når Danske Minkavlere skal mødes med Statens Serum Institut, Fødevarestyrelsen og fødevareministeren.

»Aflivningen er besluttet og i gang, men vi går jo som avlere og trækker tid, for vi kan overhovedet ikke se fornuften i det her,« siger Carsten Rahbek og tilføjer, at han vil sætte aflivningen i gang igen, så snart »ministeren kommer med et godt svar.«

Formand for Danske Minkavlere Tage Pedersen udtrykker sin forståelse i en skriftlig kommentar:

»Jeg kan godt forstå avlernes frustrationer og reaktion på myndighedernes måde at håndtere aflivning af mink. Opgaven er vokset myndighederne fuldstændig over hovedet. Vi er rigtigt trætte af de forfærdelige billeder fra aflivningen, som er kommet frem her i weekenden. I morgen har vi møde med Fødevarestyrelsen og SSI og derefter med fødevareministeren. Vi har alle brug for, at der nu kommer konstruktive løsninger på bordet, så vi sikrer folkesundheden og minkerhvervet. Begge dele er muligt.«

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.