Serier

Familie bag børsnoteret selskab trækker spor af konkurser og retssager efter sig

Dansk Aktionærforening kritiserer, at private aktionærer ikke fik at vide, at familien bag det børsnoterede Waturu forgæves har forsøgt flere gange at lancere en vandvarmer.

Holder Waturu vand?
I 2019 lykkedes det Toke Reedtz (th.) at børsnotere Waturu på First North. Selskabets hovedprodukt er en vandvarmer, som halvandet år efter noteringen endnu ikke er blevet lanceret på markedet. Foto: PR Waturu

Den vejlensiske virksomhed Waturu kritiseres for at have undladt at fortælle investorerne om væsentlige oplysninger inden virksomhedens børsnotering på vækstbørsen First North i maj 2019.

Waturu hentede 17,75 mio. kr. i ny kapital på fortællingen om, at den stod bag en banebrydende ny vandvarmer, som stort set var klar til at gå i produktion.

Firmaet fortalte imidlertid intet om, at den vejlensiske familie Reedtz, der står bag Waturu, forgæves har forsøgt at bringe lignende vandvarmere på markedet siden 2010.

I en mini-serie fortæller Finans de kommende dage, hvordan familien har efterladt sig et spor af konkurser og retssager med investorer og en forretningspartner.

Undervejs blev både Peter og Tor Reedtz (far og søn) erklæret personligt konkurs. Efterfølgende stiftede moderen Waturu, hvor Tor Reedtz’ enæggede tvillingebror, Toke, blev direktør.

Toke Reedtz har en fortid som ansat på Nasdaq, og det er ham, der har været ansigtet på Waturu udadtil. Hans tvillingebror er ansat i virksomheden, mens moderen er ejer af og direktør i Greentech Investor, der leverer konsulentydelser til og er største aktionær i Waturu.

Toke Reedtz har ikke ønsket at stille op til interview, men han oplyser i en række skriftlige svar, at de tidligere konkurser og retssager ikke har noget med Waturu at gøre, og derfor var det heller ikke relevant at oplyse investorerne om dette inden børsnoteringen.

»Waturu Holding er stiftet i juni 2016, og der er ikke en fortid, som der skal oplyses om,« skriver direktøren, der ikke har ønsket at svare på opfølgende spørgsmål, fordi han ikke har tid.

Dansk Aktionærforening er uenig:

»På de private investorers vegne kan vi kun beklage, at man ikke har oplyst, at folkene bag selskabet har arbejdet på et lignende koncept tidligere, og at de ikke er lykkedes med at komme i mål med det. Det er yderst relevant oplysning for en investor, der skal forholde sig til en børsnotering,« hedder det i en skriftlig udtalelse fra foreningens direktør, Mikael Bak.

Jesper Lau Hansen er professor i børsret ved Københavns Universitet. Han vil ikke forholde sig til den konkrete sag, men han siger, at en børsnoteret virksomhed skal oplyse om alt, der kan påvirke vurderingen af virksomheden.

»Oplysningerne skal være faktuelt rigtige og dækkende. Det vil sige, at man ikke må udelade ting, som kunne være af betydning eller kunne ændre opfattelsen af det, man ellers har oplyst om,« siger han.

I Sydbank er aktieanalysechef Jacob Pedersen ikke i tvivl:

»For mig at se er det bestemt en relevant oplysning, hvis man tidligere har forsøgt sig uden held.«

Halvandet år efter børsnoteringen er det stadig ikke lykkedes Waturu at lancere sin vandvarmer på markedet.

Læs også