Erhverv

PFA-investeringschef: Overraskende så hurtigt omstillingen er gået

Artiklens øverste billede
Kaper Lorenzen. Foto: PR/PFA

Det har været et vildt år på finansmarkederne indtil videre, hvor coronavirusset har sat aktiemarkederne i svingninger, fået centralbankerne til at hamre renterne i bund og pumpet gigantiske hjælpepakker ud i systemet.

- Jeg ville ikke have troet det, hvis nogen havde fortalt mig, at vi ville lukke verden ned, og at centralbankerne og politikerne ville vælge at lancere milliardstore eksperimenter i form af obligationsopkøb og budgetunderskud, lyder det fra Kasper Lorenzen, koncerninvesteringsdirektør i PFA, til Ritzau Finans i forbindelse med pensionkæmpens kvartalsmeddelelse.

Når han skal gøre status over årets første ni måneder, er det navnlig den fart, tingene har ændret sig med, der er kommet bag på ham.

At renterne blev banket i bund i en række lande lå meget i kortene, lyder det, men at centralbankerne og politikerne så hurtigt trådte til, er ikke set før.

- Den erfaring vi havde med fra finanskrisen er, at det har været lidt fodslæbende. Men i løbet af få uger linede centralbankerne og politikerne regulering op lynhurtigt, og den bazooka var større end noget, vi har set tidligere, siger Kaper Lorenzen.

I forhold til aktiemarkedet vurderer han også, at coronakrisen har sat skub i et opbrud blandt sektorerne.

- Vi har set en disruption i forhold til, hvor godt teknologi har klaret sig, og hvor ringe den fossile sektor har klaret sig. Det er gået stærkt, så den hastighed, hvormed tingene har foldet sig ud er overraskende, siger investeringsdirektøren.

Den tendens, som coronakrisen for alvor har sat skub i, gør også, at teknologi fortsat er værd at se på til trods for de massive kursstigninger gennem de seneste måneder.

- På den ene side får man lidt deja-vu til dotcom-boblen, men på den anden side opstår det af en årsag, for tingene er blevet disruptet, og nogle selskaber formår bare at monetarisere på det. Men vi går selskabsspecifikt til værks, og der er klart nogle navne, vi kan se os i bedre end andre, siger Kasper Lorenzen.

Selv om det værste af coronakrisen ser ud til at være overstået for nuværende, er der fortsat masser af risikofaktorer på den korte bane, man som investor skal holde sig for øje.

- Der er mørke skyer forude i form af det amerikanske præsidentvalg, frihandel, valuation-niveauer, effekterne af de store budgetunderskud, inflation og troen på centralbanker og stater. Man kan blive ved, lyder det fra Kasper Lorenzen.

Og de mange usikkerhedsmomenter kan være med til at fortsætte den store efterspørgsel på aktier.

- Indikationerne på de her store usikkerheder gør, at opsparingsoverskuddene bliver større, og der kommer flere og flere penge, der skal investeres i noget. Givet renterne er så lave, så er aktierne måske ikke så tossede. Det bliver ved med at sætte ild under aktiemarkederne, vurderer han.

Med markedsudviklingen gennem de seneste måneder taget in mente er Kasper Lorenzen relativt tilfreds med pensionskæmpens afkast de første ni måneder - selv om det endte med et afkast til PFA's kunder på mellem -1,1 og 0,2 pct. relateret til markedsrente.

- Hvis der var nogen, der havde fortalt os, hvad der ville ske inden årets start, havde vi været rigtigt glade for at lande noget, der minder om et nulafkast til vores kunder, siger Kasper Lorenzen.

- Det glæder mig, at vi i PFA, når det så værst ud, er lykkes med at holde hånden under tabene, og så må vi leve med, at der er en konkurrent eller to, der har givet den mere gas, og er kommet længere ind i det positive territorium end os, fortsætter han.

/ritzau/FINANS

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.