Erhverv

Erhvervsprofiler om valget i USA: Her er præsidentens vigtigste opgaver

Mere grøn omstilling, stabilitet og respekt for internationale institutioner, og mindre slagsmål og splittende adfærd. Det er danske toperhvervsfolks ønske til USA's næste præsident.

Artiklens øverste billede
»Vi lever jo af handel og vil derfor gerne have, at den næste præsident er positiv over for frihandel. Men selv hvis Biden afløser Trump skal vi passe på med at tro, at amerikanerne pludselig vil omfavne den internationale handel,« siger Nils Smedegaard Andersen, bestyrelsesformand i forbrugervarekoncernen Unilever. Foto: Miriam Dalsgaard

USA’s kommende præsident skal genskabe stabile forhold for international handel, være mere forudsigelig og være en samlende figur mellem erhvervslivet og resten af samfundet. Og så skal han sikre økonomisk vækst, helst med ekstra vitaminer til den grønne dagsorden.

Sådan lyder ønskerne fra en stribe danske bestyrelsestopfolk forud for afgørelsen af det amerikanske præsidentvalg onsdag.

Større stabilitet og forudsigelighed er et gennemgående ønske til den kommende præsident. Erhvervslederne opfatter det som et væsentligt minus, at præsident Donald Trumps fokusering på amerikanske interesser og handelskrig med Kina har skabt større usikkerhed om internationale handels-samarbejder, bl.a. verdenshandelsorganisationen WTO og G7-møderne.

»Hvis der er noget, vi kan ønske, er det, at vi kommer tilbage i den gode rytme, der har været siden Anden Verdenskrig, hvor man taler om de regelsæt, der skal gælde, og så er der så fri samhandel som muligt,« siger Jeppe Christiansen, bestyrelsesformand i katalysatorkoncernen Haldor Topsøe.

Følelsen af nærmest at vågne klokken 12 hver nat og spørge, hvad er der nu sket har jo været tiltagende de seneste år og er nærmest steget lodret nu.

Stine Bosse, bestyrelsesmedlem, Allianz

En række erhvervsledere efterlyser en ny kurs, hvor præsidenten bliver mindre ”America First” og træder mere i karakter som anfører for globale fremskridt. Præsidenten bør både ude og hjemme være en mere samlende figur, lyder det.

»De næste fire år kunne jeg godt tænke mig at se præsidenten som en samlende kraft over for erhvervslivet og resten af samfundet. Både på tværs af alle mulige minoriteter og på tværs af kloden,« siger Tue Mantoni, bestyrelsesformand i Vækstfonden.

Også Jørgen Jensen, bestyrelsesformand i vindueskoncernen Velux og dental-teknologiselskabet 3Shape, opfatter stabilitet om handelsvilkår som afgørende.

»Vi ønsker stabile samhandelsforhold, som er gennemskuelige og klare. Jo mere politisk stabilitet, der er i de markeder, vi eksporterer til - her USA - jo nemmere bliver det for os at lave forretning,« siger Jørgen Jensen.

Stine Bosse, bestyrelsesmedlem i den tyske finanskoncern Allianz, betegner en lind strøm af overraskelser fra Det Hvide Hus som usundt for erhvervslivet.

»Det er usundt for erhvervsklimaet, når tingene bliver ved med at gynge op og ned. Det bliver få vældigt rige af, mens flere bliver noget fattigere af det,« siger hun.

de næste fire år kunne jeg godt tænke mig at se præsidenten som en samlende kraft over for erhvervslivet og resten af samfundet. Både på tværs af alle mulige minoriteter og på tværs af kloden.

Tue Mantoni, bestyrelsesformand i Vækstfonden

Nils Smedegaard Andersen, bestyrelsesformand i forbrugervarekæmpen Unilever, peger på USA’s rolle som kæmpemarked for mange virksomheder.

»Det er helt afgørende, at præsidenten kan sikre en høj vækst og god økonomisk udvikling. Det falder jo sammen med, hvad den amerikanske befolkning ønsker sig,« siger Nils Smedegaard Andersen.

Et gennemgående tema blandt erhvervslederne er håbet om, at den næste amerikanske præsident vil sætte endnu mere fart i den grønne omstilling, et område hvor mange danske teknologivirksomheder har en styrkeposition.

Grundfos præsenterer 2013-regnskabet i deres hovedkvarter i Bjerringbro. Grundfos er uden topchef, hvorfor regnskabet ganske atypisk fremlægges af bestyrelsesformand Jens Moberg. Bestyrelsesformand Jens Moberg. foto: Gregers Tycho

»Vi mener i Grundfos, at den grønne agenda er usandsynlig vigtig, og der har Biden meldt mere aktivt ud end hans modpart. Det er ikke noget, vi skal påvirke, men det kommer til at påvirke vores muligheder,« siger Jens Moberg, bestyrelsesformand i industrikoncernen Grundfos.

Allan Sørensen, cheføkonom i erhvervsorganisationen DI, fremhæver USA’s politiske linje på medicinalprodukter, søtransport og grøn energi som særlig vigtig.

»Biden har jo i højere grad omfavnet den grønne dagsorden, hvor Danmark står stærkt i kraft af sin energiteknologi. Så hvis han vinder, kan det give et boost til dansk eksport - måske både i USA og på verdensplan,« siger Allan Sørensen.

Han understreger også Danmarks fordele ved stærk frihandel.

»Vi vil gerne have et godt og regelbaseret system, hvilket jo er strandet lidt til de seneste år, fordi Trump har haft fokus på at gøre America Great Again,« siger Allan Sørensen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.