Erhverv

Dansk skraldevirksomhed får millioninvestering fra Silicon Valley

Wastehero forventer at have rejst et tocifret millionbeløb indenfor et par uger.

Hussam Mansour, Anders Hinrichs og Khaled Saied er stifterne af Wastehero, som nu har fået en millioninvestering fra teknologiens højborg. Foto: Wastehero

Det aarhusianske Wastehero, der udvikler smarte skraldesystemer møntet mod verdens såkaldte smartcities, har rejst et anseeligt millionbeløb fra blandt andet investorer, der har til huse i den vestlige verdens teknologiske højborg, Silicon Valley.

Indtil videre er der tikket i omegnen af 7,5 mio. kr. ind på bogen hos Wastehero, der dog stærkt forventer, at beløbet i løbet af de næste par uger kommer til at stige til et samlet tocifret millionbeløb, når de sidste aftaler er helt på plads.

Groft sagt drejer konceptet sig om, at der opsættes sensorer i skraldespande, som kan mærke, hvornår skraldespanden er klar til at blive tømt. Sensorens data bliver sendt i skyen, hvorefter byens skraldeadministratorer kan planlægge skraldebilsruter mere effektivt med færre overfyldte skraldespande og færre skraldebiler på vejene som gevinst.

Ud fra researche med sensorer anslår Wastehero, at 9 ud af 10 skraldespande bliver tømt enten for sent eller for tidligt, og at der derfor er en klart gevinst af hente for bymiljøet.

»Det lider enten til spildkørsel eller overfyldte skraldespande på gaderne,« siger Hussam Mansour, der også påpeger, at behovet for smarte affaldsløsninger stiger eksplosivt i takt med, at såkaldte smartcities skyder op verden over.

Smartcity-begrebet dækker over byer, hvori man udnytter teknologiske løsninger og data til gavn for bymiljøet og byens borgere.

Investorerne fra Silicon Valley tæller venturefonden Momenta VC, der investerer i unge teknologivirksomheder, og Anorak VC.

»Blandt deres investorer er skaberen og udvikleren af verdens største private digitale netværk, som vores sensorer også er koblet op på,« siger Hussam Mansour, der sammen med Khaled Saied stiftede Wastehero for fire år siden.

Stifterne bag Wastehero fandt på konceptet, da de studerede til ingeniører.

I Danmark er virksomheder som Grundfos og Aldi blandt Wasteheros største kunder, men virksomhedens kundeliste tæller milliardforretninger over hele verden. Virksomheden har således kunder i 30 lande, og det skulle gerne blive til flere efter investeringen, der hovedsageligt skal bruges på at udvikle et mere skalerbart produkt, som kan bruges i alle verdens smartcities.

»Affaldssoftware i dag er meget skræddersyet, så vi er ved at bygge en modulær skalerbar skralde-ting, der kan bruges i flere koncepter,« siger Hussam Mansour og fortsætter:

»Det er vores vision at blive verdens førerne digitale affaldssystem.«

Udover produktudviklingen regner Hussam Mansour og med at investere nogle af pengene i at skalere op i Europa og USA.

Wastehero beskæftiger i dag cirka 30 medarbejdere, som primært er ingeniører med base i Danmark. Produktionen foregår i Kina.

Foruden venturefondene fra Silicon Valley har den danske mangemillionær Ronnie Bach Nielsen, der tjente stort på at sælge selskabet Dandomain til 200 mio. kr. i 2017, også investeret i gennem sit investeringsselskab.

Læs også
Top job