Erhverv

Danske kølefirmaer mærker kæmpe efterspørgsel efter vaccinenyhed

Flere danske virksomheder med speciale i køleløsninger melder om øget interesse for produkter, som kan bruges til at opbevare coronavacciner.

Der er store forventninger til den kommende coronavaccine fra medicinalfirmaerne Pfizer og Biontech. Foto: Reuters/Dado Ruvic

Nyheden om, at en lovende vaccine mod coronavirus er lige på trapperne, har sat fut under markedet for opbevaring og transport af medicin og vacciner ved lave temperaturer.

Sådan lyder meldingen fra en række danske virksomheder, som udbyder køleløsninger, der kan bruges til at opbevare vaccinen ved minus 70 grader.

»Det står klart, at der er opstået en tro på, at Pfizer-vaccinen er fremtiden, og vi kan se, at efterspørgslen på vores produkter vokser lige nu,« beretter Lars Christensen, adm. direktør i Vestfrost Solutions, som blandt andet laver særlige køle- og fryseskabe til opbevaring af vacciner og medicin.

Han uddyber, at efterspørgslen er steget fra eksisterende og nye kunder, som lige nu gør klar til at modtage den nye coronavaccine fra medicinalfirmaerne Pfizer og Biontech.

»Vi har set de første ordrer fra kunder, som forventer at skulle opbevare de her vacciner i hård køling. Tidligere var det fra Asien, men nyheden har sat skub i tingene, og vi får nu ordrer fra rundt omkring i Europa,« siger han.

Vestfrost Solutions har over de seneste 20 år produceret de særlige frysebokse til forskning og medicinalindustrien og har en ledende position inden for vaccinekølere til store vaccinationsprogrammer i tredjeverdenslande.

Lars Christensen understreger, at selskabet i lyset af den stigende interesse vil fokusere mere på segmentet.

»Aktiviteten er steget, og vi kommer til at annoncere nye produkter netop inden for meget kolde opbevaringer i starten af næste år,« fortæller Vestfrost-direktøren.

For Titan Containers, der leaser kølecontainere ud i hele verden, er billedet det samme. Det bekræfter firmaets stifter og adm. direktør Layland Barker.

De store Titan-containere kan bruges til både opbevaring og transport af vaccinerne.

»Her de sidste dage tror jeg, at vi har fået 6-8 forespørgsler udelukkende fra Tyskland. En af Europas mellemstore lufthavne har givet tilbud på anlæg, som kan nå ned til mellem minus 80 og minus 40 grader,« siger han.

Nyheden har sat skub i tingene, og vi får nu ordrer fra rundt omkring i Europa.

Lars Christensen, adm. direktør i Vestfrost Solutions

På den anden side af Atlanten, hvor Pfizers vaccine skal produceres og distribueres fra, har Titan Containers købsaftaler på containere til vacciner. På samme tid står selskabets folk klar i Afrika, Asien og New Zealand.

»Vi har mange folk, som i princippet bare venter. Det var en stor dag, da Pfizer kom med sine udtalelser, og jeg forventer, at vi får tilsvarende gode meldinger fra andre producenter,« lyder det håbefuldt fra Layland Barker.

BRANCHENYT
Læs også