Erhverv

Minkavlere likviderer globalt auktionshus over de næste par år

Kopenhagen Fur med 300 ansatte og pelsavlere som ejere forventer at kunne holde normal drift i 2021. Det ligger dog fast, at selskabet inden for de næste par år vil blive afviklet.

Opkøbere fra hele verden har indtil nu været på plads ved auktionerne i Kopenhagen Fur, Glostrup. Foto: Stine Bidstrup.

Om 2-3 år vil det være slut med verdens største auktionshus af sin art, Kopenhagen Fur. Det er netop blevet besluttet, at virksomheden til den tid likvideres som konsekvens af det danske minkstop - udløst af covid-19.

Ledelsen i Kopenhagen Fur understreger dog, at virksomheden ser ind i et 2021 med normal drift og samtidig forventer en vis aktivitet i 2022 samt måske en del af 2023.

Auktionsselskabet Kopenhagen Fur i Glostrup har 300 ansatte og ejes af de ca. 1.100 danske pelsavlere i fællesskab. Virksomheden har til opgave at afsætte skind samt markedsføre den råvare ude i verden over for modebranchen, designere og pelsproducenter.

Siden 1946 har det danske selskab afsat skind på auktioner. Danmark sidder på op mod 70 pct. af de globale minkskind. Men ejere og de ca. 300 ansatte har torsdag fået besked om den fremtidige lukning.

Minkavl
  • Danmark er verdens største producent af minkskind.
  • De danske pelsdyravlere producerer omkring 12-13 mio. minkskind årligt.
  • Produktionen sker aktuelt på ca. 1.100 farme rundt om i Danmark.
  • Skindene afsættes gennem de danske pelsavleres fælles auktionsselskab Kopenhagen Fur i Glostrup.
  • Det er verdens største auktionshus for rå pelsskind – især mink. De sælges traditionelt på auktioner hen over året. 99 pct. af skindene afsættes til eksport, hvor de ude i verden bruges til produktion af pelse og indgår i modetøj.
  • Branchen har gennem årtier haft en milliardeksport af minkskind til især Kina. Prisen på minkskind som råvare er præget af markedsudviklingen og dermed med store udsving. For få år siden eksporterede Kopenhagen Fur skind for 13 mia. kr. om året. I 2019 var værdien på over 5 mia. kr. Efter flere år med tilbagegang ventes værdien af sektorens eksport i år at været faldet med yderligere 50 pct.
  • Auktionshuset Kopenhagen Fur ejes af Dansk Pelsdyravlerforening, som blev stiftet i 1930. I 1946 købte foreningen Kjøbenhavns Pelscentral, som blev omdøbt til Danske Pels Auktioner, hvor medlemmernes skind blev solgt. I 1963 flyttede auktionshuset til Glostrup og er siden omdannet til Kopenhagen Fur. Foreningen er medlem af Landbrug & Fødevarer.
  • Ud over landets pelsfarme og auktionshuset med arbejdspladser har minksektoren stor betydning i en række følgeindustrier – lige fra foderproduktion og dermed fiskeri til bl.a. udstyr til produktionen, transport og andet.
  • Dansk Pelsdyravlerforening opgør selv, at branchen inklusive følgevirksomhederne direkte beskæftiger ca. 6.000 her i landet.
Kilde: Landbrug & Fødevarer, Kopenhagen Fur m.m

Både formanden for Danske Minkavlere, Tage Pedersen, og adm. direktør Jesper Lauge Christensen i Kopenhagen Fur har begge allerede har over for Finans den seneste uge fastslået, at det bliver enden på den aktuelle krisen. Beslutningen fra regeringen om, at alle mink i Danmark skal slås ned vil betyde ifølge både formanden og den adm. direktør betyde en afvikling af det store selskab.

Torsdag aften meddeler Kopenhagen Fur, at planen er lagt. Virksomhedens ledelse har besluttet at likvidere selskabet og gennemføre en kontrolleret nedlukning over en periode på 2-3 år.

Indtil da vil der dog fortsat være drift i auktionshuset. Kopenhagen Fur regner faktisk med at modtage omkring 5- 6 mio. danske skind løbet af de næste uger. De kommer fra raske minkfarme uden for de danske smittezoner. Skindene skal sælges på fire auktioner gennem 2021.

Det bliver sammen med ca. 6 mio. skind, som Kopenhagen Fur har liggende på lager fra det seneste år, da priserne har været under pres. Dertil kommer et endnu ukendt antal millioner skind fra udlandet, som Kopenhagen Fur også vanligt sætter under hammeren i Glostrup. Auktionssalen der samler traditionelt opkøbere fra hele verden - og især Kina.

»Vi er som virksomhed i drift og kigger ind i en helt normal salgssæson, hvor vi udbyder verdens bedste minkskind, som vi plejer. Vores sorterere står klar til at modtage skindene, og auktionsteamet er i fuld gang med planlægningen,« skriver adm. direktør Jesper Lauge Christensen i en kommentar om udviklingen.

Kopenhagen Fur er et andelsselskab. Planen er ved afviklingen, at værdier i selskabet skal retur til ejerkredsen, minkavlerne, som ifølge Jesper Lauge Christensen »befinder sig i en helt usædvanlig svær situation«. Han understreger samtidig:

»Vi kommer ikke til at drive virksomheden videre for de få for flertallets penge.«

Kopenhagen Fur har gennem årene ud over minkavlen haft betydning for modebranchen, da selskabet bl.a. også har været aktiv med at knytte den globale modesektor og skind som råvare sammen.

»Selvom et stop for minkbranchen ikke direkte har betydning for den danske tøjbranche, vil det være et stort tab. Kopenhagen Fur har virkelig markeret Danmark globalt i modebranchen, og det har smittet positivt af på hele vores branche,« sagde Thomas Klausen, adm. direktør for erhvervsorganisationen Dansk Mode & Textil, for en uge siden til Finans.

Læs også