Serier

Danske virksomheder har tabt omsætning for 105 mia. kr. under corona

Opgørelsen dækker de første syv måneder af coronakrisen, og tabet vil fortsætte med at stige, forudser økonomer.

Corona rammer verden
Spøgelsestomme gader efter kl. 22 har især ramt hotel- og restaurantbranchen. Foto: Marie Ravn

I de første syv måneder af coronakrisen har de danske virksomheder mistet omsætning for 105 mia. kr., viser tal fra Danmarks Statistik.

Det er især virksomheder inden for kultur og fritid samt hoteller og restauranter, der er de hårdest ramte brancher af nedlukninger og andre følgevirkninger af epidemien.

»Virksomhederne har mistet omsætning for 105 mia. kr. de første syv måneder med coronakrisen. Det er vanvittigt mange penge, som coronakrisen har kostet danske virksomheder, men regningen kommer til stige de kommende måneder, fordi omsætningen fortsat er lavere end sidste år,« siger seniorøkonom Kristian Skriver fra Dansk Erhverv.

Hoteller og restauranter har haft en nedgang i omsætningen på 42 pct., mens ”kultur, fritid og anden service” har mistet 23,4 pct., fremgår det af statistikken over firmaernes køb og salg.

»Det kan have lange udsigter, før vi er tilbage ved normale niveauer. De stigende smittetal, nedlukningen af Nordjylland og lukningen af minkerhvervet i Danmark vil lægge yderligere pres på virksomhedernes omsætning de kommende måneder. Frygten er, at vi kommer til at se et nyt dyk henover vinteren,« lyder det fra cheføkonom Niklas Praefke fra Lederens Hovedorganisation.

Hoteller og restauranter har siden coronakrisen startede haft 42,1 pct. mindre omsætning end i samme periode sidste år – det svarer til et omsætningstab på 17 mia. kr.

For virksomhederne indenfor kultur og fritid er omsætningstabet 6 mia. kr.

Det betyder, at turisme- og oplevelseserhvervene indtil nu har tabt 23 mia. kr. på coronakrisen.

»Virksomhederne inden for turisme- og oplevelseserhvervene har udsigt til at coronaregningen bliver endnu større. Den hastigt stigende smitte og nye restriktioner på rejser og forsamlinger gør det vanskeligt at drive virksomhed i turisme- og oplevelseserhvervene. Udenlandske turister kommer ikke foreløbigt tilbage til Danmark. Derfor bliver det danskerne, der skal være med til at holde hånden under turisme- og oplevelsesvirksomhederne herhjemme,« siger Kristian Skriver.

Læs også