Serier

Waturu kaldte dem samarbejdspartnere - partnerne fortæller dog en noget anden historie

Efter en enkelt workshop blev et konsulentfirma fremhævet som partner i Waturus salgsmateriale til investorer inden børsnotering. Dansk Aktionæreforening ser med stor alvor på de »fejlagtige oplysninger«.

Holder Waturu vand?
Tor Reedtz har siden 2010 forgæves forsøgt at lancere en miljørigtig vandvarmer. Efter en personlig konkurs i 2014 har det dog været hans tvillingebror, Toke Reedtz, der har stået i spidsen for familiefirmaet Waturu, der blev noteret på First North i 2019.  Illustration: Anders Thykier

Flere virksomheder har svært ved at genkende den beskrivelse, som det børsnoterede greentech-selskab Waturu har tegnet af samarbejdet med dem i forbindelse med Waturus børsnotering i 2019.

Waturu hentede 17,75 mio. kr. i ny kapital ved børsnoteringen på baggrund af et salgsmateriale, som bl.a. beskrev en stribe partnerskaber med velrenommerede virksomheder som FM Mattsson Mora Group og Saint-Gobain.

Som Finans tidligere har beskrevet, er der imidlertid ingen af disse, som endnu har kastet konkrete resultater af sig.

I andre tilfælde nedtoner samarbejdspartnere deres rolle i forhold til den beskrivelse, der fremgår af salgsmaterialet. Uoverensstemmelserne får direktør i Dansk Aktionærforening Mikael Bak til at reagere kraftigt.

»Vi ser med stor alvor på, at en virksomhedsbeskrivelse har være behæftet med så mange fejlagtige oplysninger. Her peger pilen også på de rådgivere, der har hjulpet selskabet på First North,« lyder det i et skriftligt svar fra Mikael Bak.

Én af de partnere, som nedtoner samarbejdet, er Sinua Partners. Ifølge salgsmaterialet skulle Sinua Partners have indgået et partnerskab med Waturus datterselskab Danish Medtech (senere Watgen Medtech).

Waturu
  • I 2019 blev Waturu noteret på First North og solgte aktier på en ambition om at levere en miljørigtig vandvarmer.
  • Halvandet år senere har Waturu stadig ikke noget salgsklart produkt, og virksomheden er i søgelyset hos Finanstilsynet for markedsmanipulation.
  • Siden børsnoteringen er det strømmet ud med positive nyheder, og i december 2019 blev aktien kortvarigt handlet til en kurs, der værdisatte virksomheden til 1 mia. kr.
  • Undervejs har selskabet måttet udskyde to selvstændige børsnoteringer af datterselskaber, og aktiekursen er dykket voldsomt.

Sinua Partners er siden lukket, men den ene af de to ejere af virksomheden, Marianne Rosager, afviser, at der nogensinde har været et partnerskab. Hun oplyser, at Sinua i 2018 afholdt en workshop for Danish Medtech, hvorefter Sinua ikke leverede yderligere.

Også Hedensted Spildevand blev fremhævet i salgsmaterialet. Ifølge materialet skulle Waturu teste et vandrensningssystem på virksomhedens spildevandsanlæg sammen med Eurofins, hvorefter resultaterne ville blive meldt ud offentligt. Det er imidlertid aldrig sket, og i dag oplyser spildevandsselskabets direktør, Ole Pedersen, om samarbejdet:

»Det kom der ikke noget ud af. De stillede noget testudstyr op, og så hørte vi ikke mere.«

Eurofins bekræfter, at der har været foretaget test, men virksomheden kan ikke kommentere dem på grund af fortrolighed.

I maj 2020 meldte Waturu ud, at selskabet har indgået en hensigtserklæring med Vejle Spildevand om at teste virksomhedens teknologi. Som Finans tidligere har beskrevet, er Waturu dog ifølge spildevandsselskabet aldrig gået i gang.

Det fremgår ligeledes af salgsmaterialet, at virksomheden skulle have opnået støtte fra Innovationsfonden. Innovationsfonden oplyser, at det ikke har været muligt at finde oplysninger om dette i fondens systemer.

Også Converdan har tidligere udtrykt forundring over at være nævnt i salgsmaterialet, da selskabet ifølge eget udsagn ikke har været leverandør til Waturu siden en kort periode for flere år siden.

Finans har forelagt oplysningerne for Waturus direktør, Toke Reedtz, der i en kortfattet sms blot skriver, at »det er ikke korrekt«. Finans forsøger at få direktøren til at uddybe.

Dansk Aktionærforening opfordrer selskabet til at ”lægge kortene på bordet”.

»Fra Dansk Aktionærforening ser vi med stor bekymring på den række af misvisende informationer, som er kommet frem. Det efterlader investorerne i en vanskelig situation. Hvis ikke selskabet selv skaber dialogen med de private investorer, kan det være nødvendigt for de private investorer at gå sammen i en forening og få en advokat til at vurdere deres muligheder,« lyder det fra Mikael Bak.

Waturu er allerede i søgelyset hos Finanstilsynet på grund af mistanke om markedsmanipulation og manglende overholdelse af informationsforpligtelserne.

Da virksomheden blev børsnoteret, fik aktionærerne at vide, at pengene bl.a. skulle bruges til at indlede en produktion af hovedproduktet, en miljøvenlig vandvarmer.

Waturu forventede dengang at begynde at sælge sin vandvarmer i løbet af 2019, men halvandet år senere er den endnu ikke kommet på markedet.

I oktober meldte Waturu ud, at det nu vil igangsætte op til 25 såkaldte referenceprojekter, der skal validere, at vandvarmeren fungerer over for omverdenen.

Læs også