Erhverv

Nets i europæisk giganthandel med italiensk betalingskæmpe

Efter 13 dages forhandlinger har italienske Nexi og Nets indgået en bindende aftale i en handel, der værdisætter Nets til 58 mia. kr.

Nets-topchef Bo Nilsson har grund til smil. Søndag landede han en aftale med italienske Nexi i en handel, der sætter nyt rekordstort prisskilt på Nets. Foto: Jens Dresling.

7,8 mia. euro eller hvad der svarer til rundt regnet 58 mia. kr. Det er prisskiltet på Nets, der søndag aften har afsluttet længere tids fusionsforhandlinger med italienske Nexi.

Fusionen
  • Nexi overtager Nets i en handel, der prissætter Nets til 7,8 mia. euro - 58 mia. kr. - inklusive Nets-gæld på 1,8 mia. euro.
  • Betalingen sker ved, at Nets-aktionærerne modtager 407 mio. nye Nexi-aktier. Købsprisen er derfor fastsat ud fra den aktuelle Nexi-aktiekurs.
  • Her og nu vil Nets-ejerne, som anføres af den amerikanske kapitalfond Hellman & Friedman, få en ejerandel i Nexi på 39 pct.
  • Nexi står i at opkøbe sin italienske ærkerival Sia. Falder opkøbet på plads som ventet, vil det udvande Nets' ejerandel til 31 pct.
  • Nets-aktionærerne skal holde på Nexi-aktierne i op til to år. Ud over de 407 mio. Nexi-aktier kan Nets-aktionærerne opnå en bonus på 250 mio. euro - 1,9 mia. kr., såfremt Nets indfrier aftalte indtjeningsforventninger i 2021.

Forhandlingerne er ifølge de to betalingsformidlere endt med skabelsen af en europæisk betalingskæmpe, der forventes at runde en omsætning i 2020 på 21,6 mia. kr.

»Dette er en vigtig milepæl på vores rejse hen mod at blive en førende spiller inden for betalinger i Europa,« siger Bo Nilsson, adm. direktør i Nets, i en kommentar til milliardhandlen.

Skal man tro Nexi-topchef Paolo Bertoluzzo er fusionen første skridt mod skabelsen af en vækstkomet på betalingsmarkedet.

»Sammen med Nets og Sia (som Nexi netop har købt, red.) vil Nexi forvandles til en europæisk frontløber med adgang til et fire gange så stort marked, der rummer store vækstmuligheder,« siger Paolo Bertoluzzo.

Meldingen tager afsæt i, at Nexi med Nets under vingerne vil være aktiv på mere end 25 europæiske markeder.

At Nets tages under Nexis vinger, står klart, når man ser på fordelingen af poster i slipstrømmen på milliardhandlen.

Dette er en vigtig milepæl på vores rejse hen mod at blive en førende spiller inden for betalinger i Europa.

Bo Nilsson, adm. direktør i Nets

Nexis bestyrelsesformand Michaela Castelli fortsætter nemlig som formand i fusionsselskabet, ligesom Paolo Bertoluzzo forbliver i rollen som Nexi-topchef.

For Bo Nilsson er det første gang, at Nets' mangeårige væksteventyr efterlader ham i rollen som den detroniserede topchef.

Den mangeårige Nets-topchef skal fremover bruge tiden på at være formand for Nets-bestyrelsen og en ny post som bestyrelsesmedlem af Nexi-bestyrelsen.

Bo Nilsson, som især har været i omverdenens søgelys på grund af en særlig bonusaftale, kan til gengæld glæde sig over, at handlen kan ende med en bonus til Nets-aktionærerne - som bl.a. tæller den nuværende topledelse, såfremt Nets i 2022 »formår at realisere et vist indtjeningsniveau« i 2021.

Bonussen består af Nexi-aktier til en værdi af knap 1,9 mia. kr.

Fusionen af de to selskaber tager især afsæt i forventningen om, at der kan skabes årlige besparelser i størrelsesordenen 1,2-1,3 mia. kr. ved at lægge de to selskabers forretningsområder sammen.

I den fælles meddelelse nævnes intet om færre ansatte, men medarbejderne i Nets har allerede undervejs i forløbet luftet frygten for, at danske fyresedler bl.a. skal være med til at skaffe Nexi-aktionærerne de lovede besparelser.

De to selskaber oplyser, at fusionen er betinget af godkendelse af relevante myndigheder.

»Det er hensigten, at fusionen af Nexi og Nets kan afsluttes inden købet af Sia, som forventes afsluttet i tredje kvartal 2021,« lyder det i den udsendte meddelelse.

BRANCHENYT
Læs også