Erhverv

Ny frihandelszone giver store muligheder for investorer

Investorerne har fået en ny frihandelszone at forholde sig til. Det er verdens største, og lige nu ser finansverdenen blot en version 1.0, der vil udvikle sig yderligere og dermed byde på nye muligheder for investorer.

Den sidste dag på Asean-landenes årlige konference skete det så endeligt, at en af verdens største frihandelsaftaler nogensinde blev underskrevet. Det fulde navn på aftalen er Regional Comprehensive Economic Partnership, så RCEP er fint i daglig tale. Det har taget næsten 10 år at forhandle aftalen på plads der omfatter de 10 Asean-lande samt Kina, Japan, Sydkorea, Australien og New Zealand. Hvis man ser på konstellationen af lande, så er det i sig selv tæt på at være skelsættende, da både Japan og Kina er med i samme aftale. Det er den politiske dimension. Den økonomiske dimension er endnu større, det betyder dog ikke, at investorer skal sælge alt ud for kun at investere i RCEP-lande, men aftalen vil få en voksende betydning over tid.

Det at kunne få Japan og Kina til at tiltræde den samme frihandelsaftale skyldes måske, at RCEP-aftalen reelt er en overbygning på Asean-landendes eksisterende fælles frihandelsaftale. Det upraktiske ved den oprindelige Asean-aftale var, at de enkelte medlemslande inden for visse områder havde selvstændige bilaterale aftaler...

Læs også