Serier

Der er tegn på, at pandemien løsner sit greb om Europa igen - men dødstallene i enkelte lande er dystre

WHO ser tegn på, at smittetallene i Europa kan være på vej nedad igen. Anderledes forholder det sig med antallet af døde med covid-19. I to europæiske lande var dødstallet i sidste uge markant højere end i USA.

Corona rammer verden
En italiensk sygeplejerske skriver journal, mens en patient ligger til behandling for covid-19 på intensivafdelingen på Casalpalocco Clinical Institute i Rom. Italien kæmper lige nu med dødstal, der er nogle af de værste i verden. Foto: Filippo MONTEFORTE / AFP.

Corona-pandemien har i disse uger et fast greb om det europæiske kontinent. Men selv om tallene på mange måder ser dystre ud, er der faktisk små signaler om forbedring at spore.

Det siger Hans Kluge, WHO's regionale direktør i Europa, ifølge The Washington Post.

Hvis vi skal starte med det positive, så kan Verdenssundhedsorganisationen ane en tendens til et faldende smittetal for det samlede europæiske kontinent - her er lande uden for EU altså også talt med.

I den forgangne uge - uge 46 - var der 1,8 millioner nye smittetilflælde i Europa sammenlignet med 2 millioner ugen før den (uge 45).

For eksempel lyder meldingen fra Tysklands kansler Angela Merkel, at antallet af nye smittetilfælde hos vores naboer mod syd ikke længere stiger eksponentielt.

»Der er gode nyheder og dårlige nyheder,« sagde Hans Kluge i dag ved et pressemøde, hvor han kaldte faldet i antallet af nye smittetilfælde for »et lille tegn, men trods alt et tegn«, om at det går den rigtige vej.

Men den overordnede diagnose for kontinentet lyder fortsat, at det står skidt til. Dødstallene har nemlig ikke fulgt det knæk, som man har registreret på smittekurven. Og i flere lande kæmper hospitalerne med at bevare luft til flere indlæggelser på intensivafdelingerne, siger WHO-direktøren.

I de 51 lande, som indgår i WHO's kort over Europa, døde flere end 29.000 mennesker i uge 46 med covid-19. Det svarer til en stigning på 18 procent i forhold til uge 45. Ifølge WHO's beregninger svarer det til, at en person døde med covid-19 i kroppen hvert 17. sekund i uge 46.

Særligt i Italien og Frankrig har dødstallene været høje i uge 46. I begge lande lå det gennemsnitlige antal døde om dagen på mere end 590. Her er der tale om totale dødstal, og ikke dødstal pr. 100.000 indbyggere. Det er på verdensplan kun USA, der i samme uge havde et højere dødstal, men her er befolkningstallet som bekendt også langt højere end i de to sydeuropæiske lande.

Men de franske og italienske dødstal bliver ikke bedre af, at man udregner dem pr. 100.000 indbyggere. Med den opgørelsesmetode lå antallet af døde med covid-19 i Frankrig og Italien i uge 46 75 procent højere end i USA.

Selv om den gode nyhed fra WHO er, at kurven over antal daglige nye smittetilfælde ser ud til muligvis at begynde at flade en anelse ud, får WHO meldinger om belastede sundhedssystemer flere steder i Europa.

»Vi oplever tiltagende tegn på overløbne sundhedssystemer, for eksempel i Frankrig, hvor intensivafdelingerne i ti dage har været mere end 95 procent belagt,« sagde Hans Kluge ved pressemødet og tilføjede, at intensivafdelingerne i Schweiz for øjeblikket kører med 100 procent belægning og over en bred kam altså ikke har plads til flere intensivpatienter.

BRANCHENYT
Læs også