Erhverv

Ny rapport: Milliarder går hvert år tabt til skattesvindel

Placering af midler i skattely er tilsyneladende en rigtig god forretning, hvis man gerne vil undgå at betale skat. Flere tusinde millarder kroner i manglende skatteindbetalinger går hvert år tabt.

De mange tusinde milliarder kroner bliver hvert år sendt til skattely under fjernere himmelstrøg, eller måske bare til Hollland . Foto: Erik Sahlin

En ny rapport udarbejdet af Tax Justice Network viser, at i alt 427 mia. dollars, eller godt 2.677 mia. kr., går tabt hvert eneste år til skattesvindel foretaget af virksomheder og velhavende individer globalt.

Det skriver The Guardian.

Skatterapporten viser ifølge mediet, at mere end halvdelen af tabene, godt 1.536 mia. kr., kommer fra virksomheder, der placerer profitter for ca. 8 billioner kr. i skattely i stedet for de lande, de opererer i. For de private gælder det ifølge rapporten, at der er betalt godt 1.141 mia. kr. for lidt i skat. Også her er der tale om benyttelse af skattely-lande.

Rapporten fra Tax Justice Network når frem til nogle ret konkrete tal for omfanget af dette, og det er der en årsag til. Store internationale selskaber har nemlig selv indrapporteret data til tænketanken ’Organisation for Economic Co-operation and Development’ under forudsætning af anonymitet.

Men hvilke lande er så mest problematiske ifølge Tax Justice Network? Rapporten viser, at det oversøiske britiske territorie, Cayman Øerne, er det land, hvor der bliver placeret flest penge i skattely. Mere overraskende er det, at både Storbritannien og Holland er på top fem-listen over de lande, hvor der går flest penge tabt.

»Et globalt skattesystem, der mister over 427 mia. dollars om året, er ikke et ødelagt system, det er et system, der er programmeret til at mislykkes. Under pres fra virksomhedsgiganter og skatteparadis som Holland og Storbritannien har vores regeringer programmeret det globale skattesystem til at prioritere ønsker fra de rigeste virksomheder og enkeltpersoner fremfor alle andres behov,« udtaler Alex Cobham, adm. direktør for Tax Justice Network til The Guardian.

I oktober blev Cayman Øerne fjernet fra EU’s liste over skattely, og det skabte dengang en del kritik. Årsagen var, at ø-staten havde gennemført tilfredsstillende skattereformer.

BRANCHENYT
Læs også