Erhverv

Pfizer vil søge om nødgodkendelse til coronavaccine i USA

Foto: Dado Ruvic

Amerikanske Pfizer og medicinalselskabets tyske partner Biontech vil ansøge om en såkaldt nødgodkendelse til selskabernes covid-19-vaccine hos de amerikanske sundhedsmyndigheder FDA i løbet af fredag.

Ansøgningen sker med henblik på at kunne tage vaccinen i brug allerede i midten af december i USA blandt personer, der er i højrisikozonen.

Det skriver selskaberne i en meddelelse.

- Indsendelsen af en ansøgning i USA markerer en kritisk milepæl i vores arbejde mod at levere en covid-19-vaccine, og vi har nu et mere komplet billede af både effektiviteten og sikkerhedsprofilen for vores vaccine, som giver os tillid til dens potentiale, siger Dr. Albert Bourla, administrerende direktør og bestyrelsesformand i Pfizer, i en meddelelse.

Pfizer og Biontech er allerede begyndt at indsende løbende ansøgninger hos en række sundhedsmyndigheder verden over, herunder blandt andet de europæiske og britiske, og venter at kunne indsende flere ansøgninger til andre sundhedsmyndigheder i de kommende dage.

Selskaberne vil være klar til at distribuere vaccinekandidaten i løbet af timer, efter de har fået en godkendelse, skriver de i meddelelsen.

En af de store bekymringer ved Pfizer og Biontechs vaccine har været, at den skulle transporteres og opbevares ved minus 70 grader, hvilket ville være en udfordring for hospitaler verden over.

Men i fredagens meddelelse skriver selskaberne, at vaccinerne kan blive sendt til såkaldte distributionshubs, der kan opbevare dem i op til seks måneder.

Derudover har Pfizer udviklet en specialdesignet temperaturkontrolleret måde at transportere vaccinen på, som holder den anbefalede opbevaringstemperatur på minus 70 grader i op til 15 dage.

Heri er der en GPS-sensor, som både kan måle lokation og temperatur. Efter optøning kan vaccineglasset opbevares i op til fem dage ved mellem 2 og 8 grader.

I sidste uge kunne Pfizer og Biontech præsentere data, der viste 90 pct. effektivitet i selskabernes bud på en coronavaccine, og onsdag viste test så, at effektiviteten var helt oppe på 95 pct.

De to selskaber kunne meddele, at vaccinen beskyttede mennesker i alle aldre og etniske grupper, hvilket er sket uden væsentlige sikkerhedsproblemer, i undersøgelsen, der omfatter tæt ved 44.000 deltagere.

Onsdag aften sagde Biontech-topchef Ugur Sahin ifølge Reuters, at de amerikanske sundhedsmyndigheder potentielt kunne godkende deres covid-19-vaccine allerede i midten af december, hvis alt flaskede sig.

Derudover vurderede han, at der i EU kan blive tildelt en betinget godkendelse i anden halvdel af december.

BRANCHENYT
Læs også