Erhverv

Norwegian stiger kraftigt på børsen efter rædselsuge

Den norske lavprisselskab stiger fredag med omkring 13 pct. oven på en dramatisk uge, der budt på konkursbeskytelse og en historisk lav lukkekurs.

Arkivfoto: Pontus Lundahl

De hårdt prøvede aktionærer i det norske lavprisselskab Norwegian får fredag en smule luft under vingerne efter en højdramatisk uge, der har sendt Norwegian-aktien længere mod bunden.

Fredag middag stiger aktien med lige under 13 pct., og dermed er aktien ved at indhente torsdagens tab.

Her lukkede Norwegian børsdagen med et fald på 15,6 pct. og en lukkekurs lige under 0,4 norske kr., hvilket ifølge det norske erhvervsmedie Dagens Næringsliv er den laveste lukkekurs i Norwegians historie.

Fredagens kursstigning kommer få dage efter, at Norwegian søgte om konkursbeskyttelse i Irland i et forsøg på at redde selskabets skrantende økonomi.

Ifølge Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank, kan det umiddelbart være svært at forstå, at aktien stiger oven på onsdagens nyhed om konkursbeskyttelsen.

»Men der sidder altid nogle lykkeriddere, der forsøger at score en hurtig gevinst. Det er i hvert fald meget svært at forestille sig, at det er de langsigtede investorer, der er på banen nu,« siger han.

Onsdag suspenderede børsen i Oslo al handel med Norwegian-aktien, fordi selskabet var på vej med en børsmeddelelse af afgørende betydning.

Onsdag eftermiddag meddelte Norwegian så, at flyselskabet har indledt en konkursbeskyttelsesproces i Irland for sine irske datterselskaber, der ejer størstedelen af flyflåden.

Konkursbeskyttelsen betyder lidt forenklet, at Norwegian får et pusterum, fordi selskabet er beskyttet mod konkursbegæringer af irsk lovgivning, og derved kan holde kreditorerne fra døren, mens reorganiseringsprocessen foregår. Ifølge Norwegian kan den tage op til fem måneder.

Mens reorganiseringsprocessen foregår, vil Norwegian-aktien handles som normalt på Børsen i Oslo.

»Norwegian-aktien kommer de næste måneder til at leve en meget volatil tilværelse. De mindste signaler vil blive tolket som enten et skridt tættere på afgrunden eller en vej mod en redning. Det vil betyde, at vi nok vil se nogle meget store udsving,« siger Jacob Pedersen.

BRANCHENYT
Læs også