Erhverv

Europas største økonomi indfører kvindekvoter

Tyskland går nu nye veje og indfører krav om, at der i børsnoterede selskaber mindst skal være et kvindeligt bestyrelsesmedlem, såfremt bestyrelsen udgøres af tre personer eller mere.

Franziska Giffey, familieminister i Tyskland, står forrest for det, der skal indføre kvindekvoter i de børsnoterede tyske selskaber. Foto: Reuters, Michele Tantussi.

Det er slut med gode intentioner og håb om en naturlig fremgang.

Europas største økonomi, Tyskland, indfører nu kvindekvoter for landets børsnoterede selskaber.

Det skriver CNN.

»Vi sætter en stopper for kvindefri bestyrelseslokaler i store virksomheder,« siger Franziska Giffey, familieminister i Tyskland, og kalder det for en »historisk beslutning.«

Beslutningen kommer, efter at fem andre EU-lande, herunder Frankrig, allerede har indført noget lignende.

De nye regler i Tyskland betyder, at alle børsnoterede selskaber, der har mindst tre bestyrelsesmedlemmer, skal have mindst ét kvindeligt medlem.

»Betydningen af disse kvoter er klar. I 2020 stod kvinder for 37 pct. af bestyrelsesmedlemmerne i de største børsnoterede selskaber i lande med bindende kvoter sammenlignet med 25 pct. i lande, der kun har ikke-bindende mål eller slet ikke har gjort noget,« fremgik det ifølge CNN for nylig af en rapport udgivet af European Institute.

I Danmark har debatten også kørt i årevis, men indtil videre er intet sket. Flere magtfulde bestyrelsesformænd forudsagde dog allerede sidste år, at det kun var et spørgsmål om tid, før noget lignende ville komme til Danmark.

»Gør vi ikke noget, kommer politikerne før eller siden på banen - og jeg kan virkelig godt forstå, hvis de gør det. For som tallene er nu, ligner det ingenting, og det kan vi bare gøre bedre,« sagde Lars Rasmussen, formand i bl.a. Coloplast, Lundbeck og indtil december Ambu.

Den nye tyske lovgivning forventes formelt vedtaget næste uge.

Norge var det første land i verden, som indførte kvindekvoter. Her er reglen, at mindst 40 pct. skal være kvinder.

BRANCHENYT
Læs også